Dimarts, calor extrema arreu i fins a 44 ºC en alguns punts de Girona, seria rècord absolut a Catalunya

La calor de dimarts desafiarà el rècord de màxima a Catalunya, de 43,8 ºC del 2019, amb possibilitat d'arribar a valors mai assolits

Néstor GómezActualitzat

La tercera gran calorada de l'estiu ens durà unes temperatures més altes que fa una setmana, amb les màximes més altes del país entre els 41 i 44 ºC. Una bombolla d'aire molt càlida envairà tot el Mediterrani occidental, entre Itàlia i Espanya, i ens afectarà de ple. Serà un dia de mal passar, i unes nits tòrrides de molt mal dormir.

Calor extrema del tot desmesurada

La calor que s'espera no és normal, se situarà en valors extrems, tan a l'extrem que algunes poblacions podran batre rècord de calor mai registrada. Tot el país té activat l'avís per calor, segons ha informat Meteocat. Perill molt alt de calor, de color vermell, a la meitat nord del país, tal com mostra el mapa.

 

Un cop més, les temperatures a 850 hPa, que serveixen de referència per valorar la quantitat de calor que tindrem, superaran els 25 ºC, és a dir, 10 graus més del que és normal aquestes dates.

A quina temperatura arribarem?

Si fa tot just una setmana vam tocar els 41 ºC a Lleida i a Organyà, aquest cop es preveuen valors extrems de 42 a 44 ºC. Però caldrà esperar el comportament dels factors locals, com el vent o la nuvolositat, per veure si aquests valors superficials arriben a nivells de rècord. Ara el punt de partida de l'atmosfera ens fa pensar que sí que cauran rècords de calor mai registrats. Tocaran i se superaran els 40 ºC al Pla de Lleida, conca de Tremp, Catalunya Central, al prelitoral i a bona part de les comarques de Girona. Els 43 ºC o més es poden registrar a Lleida, Balaguer, Mollerussa, les Borges Blanques, Manresa, Anglès, Besalú, Banyoles i Figueres.

 

Aquí teniu les temperatures més altes registrades al país. Molt probablement dimecres caldrà actualitzar el llistat.

 

Segui l'evolució de les temperatures a traves del nostre visor. Si amplieu el mapa, trobareu més poblacions.

Sol i novetats cap al tard

El dia serà assolellat amb núvols que desfilaran sense importància. El cel tindrà aspecte terrós, sobretot més visible a primera i a darrera hora del dia, per efecte de la pols en suspensió que ens acompanyarà. A darrera hora del dia, una línia de núvols entrarà des de l'Aragó i deixarà alguns ruixats, amb tempesta seca i ventades localment fortes al nord de les comarques de Lleida, des de la Noguera fins a l'Alt Pirineu.

I els propers dies...

Dimecres, la calor perdrà els valors tan extrems, però continuarà l'ambient sufocant arreu del país. Una calor que minvarà al llarg de la setmana, sense acabar de desaparèixer. El temps serà molt tranquil, amb alguns núvols de tarda al Pirineu que, localment, poden deixat algun ruixat minso.

 

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut