Els promotors de la Plataforma Tolerància 0

Víctimes d'abusos sexuals dins l'Església s'uneixen per exigir una comissió de la veritat

Asseguren que les comissions impulsades per la Conferència Episcopal i pel defensor del poble no funcionaran i els portaran altre cop "a una frustració"

RedaccióActualitzat

Víctimes d'abusos sexuals de membres de l'Església catòlica han creat la Plataforma Tolerància 0 per reclamar que es creï una comissió de la veritat independent per investigar-los a fons.

La plataforma l'han presentada aquest dijous a Barcelona, juntament amb un informe tecnicojurídic amb les condicions que consideren que ha de complir aquesta comissió.

En formen part entitats com la Fundació Vicki Bernadet i l'Associació Mans Petites, i particulars com Miguel Hurtado, Alejandro Palomas o Esther Pujol.

Hurtado defensa que només podrà tenir èxit una comissió plenament independent i amb capacitat jurídica per obligar la jerarquia catòlica a col·laborar:

"Fa falta una comissió de la veritat que tingui per llei poders coercitius que puguin obligar els bisbes a comparèixer i a entregar els arxius, per vèncer les resistències que hi pugui haver en sectors de la Conferència Episcopal i els bisbes que la veritat surti a la llum."


"No repetim el que no ha funcionat"

La motivació per crear la plataforma i fer la proposta és que no es refien gens de les comissions que impulsen la Conferència Episcopal Espanyola, la CEE, i el Congrés juntament amb el defensor del poble:

Miguel Hurtado: "Per favor, no repetim el que ja s'ha fet i no ha funcionat. El 2019 el síndic de greuges, a petició de les víctimes, ja va fer una investigació, i el que diu és que va topar amb un mur de la jerarquia catòlica catalana, que no volia col·laborar ni aclarir els fets i que com que, en el seu estatut jurídic, no té eines coercitives, no els va poder obligar que la veritat sortís a la llum."

Esther Pujol: "Creiem que ens portarà altre cop a una frustració, que ja n'hem viscut moltes com a víctimes, i com a associacions, i no volem tornar a topar amb un altre mur."


Investigar tots els abusos, i també l'encobriment

Ho han dit al programa "Els matins" de TV3, on han remarcat que no només volen que s'investiguin tots els abusos, els coneguts i els que encara no ho són, sinó també l'encobriment dels casos que hi ha hagut per part de la institució religiosa.

En aquest sentit, proposen un model de comissió de la veritat basat en els que han organitzat el Regne Unit, Austràlia i Irlanda, que consideren que són les que han funcionat millor.

Aquest model contempla que la comissió la formin professionals amb experiència d'àmbits com el dret, el dret canònic, la psicologia i la sociologia, escollits amb un procés de selecció internacional.


Mandat parlamentari i audiències públiques

També que tingui un mandat parlamentari que li atorgui poders per obligar a comparèixer tothom que calgui, amb l'obligació de dir la veritat i d'aportar la documentació que se li reclami.

Aquesta comissió de la veritat hauria de funcionar amb audiències públiques per investigar casos concrets, tant d'abusos com d'encobriment dels abusos.

De tota manera, consideren que a Madrid la seva proposta ara mateix no té gaires possibilitats de prosperar, però sí a Catalunya, i per això tenen la intenció de portar-la al Parlament.


El full de ruta

La ruta que s'han marcat és aconseguir primer una proposició no de llei en què la cambra es declari favorable al model de comissió de la veritat, on creuen que tindran prou vots perquè s'aprovi.

Un cop aconseguit això, reclamaran que s'analitzi la viabilitat jurídica i també es faci un assessorament internacional per elaborar un projecte.

El problema és que per atorgar els poders necessaris a una comissió com la que proposen cal reformar el Codi Penal, de manera que la proposta haurà d'arribar tard o d'hora al Congrés dels Diputats.

El papa ordena una investigació

Els abusos sexuals dins de l'Església van tornar a la primera plana el desembre, després que el diari El País publiqués una investigació periodística que recollia 250 casos de tot Espanya.

Llavors el papa Francesc va ordenar investigar-ho, però la CEE va dir al gener que no crearia cap comissió independent per fer-ho i que ja ho faria cada bisbat pel seu compte.

A finals de gener Unides Podem, ERC i EH Bildu van proposar al Congrés crear una comissió parlamentària per fer la investigació, i després el PSOE va proposar una alternativa que havia de liderar el defensor del poble.

Guanya la proposta del PSOE

El 10 de març el Congrés va donar el vistiplau a aquesta alternativa, i pocs dies després la CEE rectificava i deia que sí que crearia la seva pròpia comissió.

Llavors l'entitat Infància Robada, que també agrupa víctimes dels abusos de religiosos, va dir al president de la CEE, Joan Josep Omella, que no participaria en les investigacions d'aquesta comissió.


Encàrrec a un membre de l'Opus Dei

El motiu és que Omella la va encarregar a l'advocat Javier Cremades, que és membre de l'Opus Dei, una prelatura on, segons l'entitat, "impera el silenci còmplice" i es defensa "els agressors".

Infància Robada li va demanar a Omella que reconsiderés la negativa a implicar-se en la investigació que preveu liderar el defensor del poble, que l'havia convidat a participar-hi.

La Plataforma Tolerància 0 creu que l'Església catòlica no ha de formar part, en cap cas, de la comissió que investigui els casos, perquè seria jutge i part.

 

ARXIVAT A:
Agressió sexualEsglésia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut