Un missa amb bisbes a la Catedral de Santiago de Compostel·la, pel novembre
Un missa amb bisbes a la catedral de Santiago de Compostel·la, al novembre (Europa Press / Álvaro Ballesteros)

El papa Francesc ordena investigar 251 acusats d'abusos sexuals a Espanya

Una investigació del diari El País recopila més de 1.200 testimonis que relaten abusos

RedaccióActualitzat

L'Església catòlica ha obert una investigació a 251 religiosos i seglars que, segons ha publicat el diari El País, haurien abusat de menors a Espanya. 94 d'aquests casos haurien passat a Catalunya. El nombre de víctimes l'han xifrat en almenys 1.237 persones. El rotatiu va entregar l'informe de la seva investigació periodística al papa Francesc a principis de desembre, en un viatge del pontífex a Grècia, on va anar acompanyat de periodistes.

Un assistent del papa va recollir el dossier. La setmana següent, el document es va fer arribar a la Congregació per a la Doctrina de la Fe, que és l'encarregada de centralitzar les investigacions sobre pederàstia a l'Església catòlica.

Aquesta investigació no té precedents a Espanya. Afecta integrants del clergat i també seglars d'institucions religioses acusats d'abusar de menors.

El rotatiu els ha recopilat en els últims tres anys i els ha resumit en un informe de 385 pàgines. No hi consten dades personals de les víctimes ni referències que les puguin identificar, per garantir-ne l'anonimat.

El cas més antic que recull l'informe data del 1943 i el més recent, del 2018. Les indagacions afecten 31 ordes religiosos i 31 diòcesis.
 

La Conferència Episcopal parla de "molt pocs" abusos

L'estudi també s'ha lliurat al president de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE), el cardenal arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella. Al seu torn, Omella el va trametre al tribunal eclesiàstic de Barcelona, on s'ha registrat per tal que comenci una investigació.

Fins ara, la CEE reitera que no sap quants casos d'abusos s'han produït a Espanya però assegura que són "molt pocs". No obrirà una investigació general i demana a les víctimes que vagin a les seves oficines d'atenció.


El Vaticà té una normativa específica contra l'abús

Les normes aprovades per Francesc des del 2019 per acabar amb l'encobriment dels abusos sexuals obliguen tots els bisbes i alts càrrecs religiosos a obrir una investigació interna davant de qualsevol informació d'un possible cas.

El papa Francesc durant el seu viatge a Grècia aquest desembre
El papa Francesc durant el seu viatge a Grècia aquest desembre (Reuters / Thanassis Stavrakis)

Les normes del Vaticà s'han resumit al vademècum del juliol del 2020.

La Santa Seu, després de la cimera sobre pederàstia a Roma del 2019, assegura que està més a sobre d'aquesta mena de processos. El pontífex va aplaudir fa pocs dies "la dignitat" dels bisbes francesos per una investigació històrica sobre els abusos a l'Església gal·la.

 

ARXIVAT A:
Pederàstia EsglésiaPapa Francesc
Anar al contingut