Una església buida (iStock)
Pedro Sánchez s'ha compromès que els abusos de l'Església no quedin impunes (iStock) (iStock)

Una comissió liderada pel defensor del poble investigarà els abusos sexuals a l'Església

Segons la proposta socialista, Ángel Gabilondo treballarà amb experts i representants de les víctimes i de l'Església

RedaccióActualitzat

El PSOE ha presentat aquest dilluns una iniciativa al Congrés dels Diputats perquè el defensor del poble, Ángel Gabilondo, lideri una investigació dels abusos sexuals a l'Església.

La proposta, que es votarà les properes setmanes, és que Gabilondo sigui qui dirigeixi els treballs amb una comissió d'experts independents i representants dels bisbes.

Els experts que conformaran la comissió independent proposada pel PSOE encara no s'han concretat, si bé des del govern espanyol han assegurat que, a més de representants de l'Església, l'administració i les associacions de víctimes, tenen la idea que hi hagi professionals especialitzats, fiscals i psicòlegs.

L'objectiu de la investigació --s'assegura al text de la iniciativa-- és "contribuir a l'esclariment dels fets i responsabilitats, reparar les víctimes i planificar les polítiques públiques orientades a la prevenció i atenció dels casos d'abusos a menors".

El text de la iniciativa recorda que els abusos sexuals a menors en el si de l'Església que s'han donat a conèixer constitueixen "greus vulneracions dels drets dels menors" amb "importants repercussions sobre la seva salut que condicionen la seva vida adulta". Les víctimes, recorda, "s'han vist soles, indefenses i desateses".

"No es tracta de prejutjar ni de posar en qüestió una institució en el seu conjunt, sinó d'adoptar un marc d'actuació centrat en l'interès i protecció de les víctimes, incloent-hi la seva intimitat i anonimat quan ho considerin", s'hi afegeix.

El PSOE justifica que la comissió quedi en mans del Defensor del Poble perquè és l'alt comissionat de les corts per defensar els drets fonamentals i les llibertats públiques de la ciutadania, i perquè entre les seves funcions hi ha la d'elaborar informes i estudis sobre qüestions diverses per proposar les millors alternatives i aportar solucions.


Recollir els resultats

La proposició planteja que el defensor del poble elabori un informe sobre les "denúncies per abusos sexuals en l'àmbit de l'Església catòlica i el paper dels poders públics", una missió en què Gabilondo tindria el suport d'aquesta comissió.

Un cop conclòs l'informe, que inclouria recomanacions per evitar aquests abusos en el futur, es debatrà al ple del Congrés, segons planteja la iniciativa del PSOE.

En un missatge a través de Twitter, Pedro Sánchez s'ha compromès que els abusos no quedin impunes, i ha agraït la feina de víctimes com l'escriptor Alejandro Palomas, amb qui es va reunir dijous.

 

Unides Podem, ERC i Bildu volen una comissió al Congrés

La fórmula plantejada ara pel PSOE és diferent de la registrada per Unides Podem, ERC i EH Bildu, que han reclamat crear una comissió d'investigació sobre els abusos al Congrés i que dimarts passat la mesa va admetre a tràmit, amb el vot en contra del PP i Vox.

Ara la iniciativa s'haurà de debatre al ple, però el PSOE no havia avançat el seu suport o no a aquesta proposta. Tampoc no s'havia manifestat sobre la del PNB de plantejar una comissió independent, que s'assemblaria més a la que han llançat els socialistes.

Previsiblement, la iniciativa dels socialistes disposarà del suport de les forces d'esquerres que ja van presentar la seva pròpia proposta fa dues setmanes. Aleshores Podem, ERC i Bildu ja van apuntar que estaven disposades a estudiar si la comissió ha de tenir lloc dins o fora el Congrés.


Divisió d'opinions entre les víctimes

Coincidint amb els primers passos de la proposta de creació d'una comissió al Congrés, diverses víctimes d'abusos sexuals per part de religiosos van alçar la veu per demanar una comissió externa d'experts i una neteja profunda dins de l'Església.

Entre els afectats hi ha divisió d'opinions sobre la utilitat de la comissió, i també hi ha qui no considera adequat que l'Església en formi part. En aquest sentit, la diputada del PSOE Carmen Calvo ha assegurat que l'Església ja no pot defugir més la seva responsabilitat i ha afegit: "Hem de fer la nostra feina per esclarir la veritat, escoltar les víctimes, reparar-les i fer justícia", ha sentenciat.

El "Telenotícies Vespre" d'aquest diumenge n'ha parlat amb Miguel Ángel Hurtado, que va ser víctima d'abusos per part d'un monjo de Montserrat, i Alejandro Palomas, víctima d'abusos sexuals per part d'un professor de la Salle.

 

ARXIVAT A:
Agressió sexualAssetjament sexual Església
Anar al contingut