Washington

Trump fa una crida a la unitat a canvi que deixin d'investigar-lo al Congrés

En el discurs sobre l'Estat de la Unió, el president nord-americà ha assegurat que el mur amb Mèxic "es construirà" i ha anunciat una nova cimera amb Kim Jong-un aquest mes

RedaccióActualitzat

Donald Trump ha comparegut aquesta matinada al Congrés per pronunciar el discurs anual sobre l'Estat de la Unió. Ha estat un discurs triomfalista, on ha fet una crida a l'oposició demòcrata a buscar la unitat. En aquest sentit, i per benefici de l'economia, els ha reclamat que abandonin les investigacions sobre ell engegades al Congrés.

En una intervenció de gairebé una hora i mitja, Donald Trump s'ha tornat a comprometre a aixecar un mur de separació amb Mèxic, ha anunciat una cimera amb el líder de Corea del Nord, s'ha mostrat disposat a negociar un nou tractat nuclear amb Pequín i Moscou, i ha refermat el seu suport a l'opositor veneçolà, Juan Guaidó, com a president interí del país caribeny.

Un Trump més conciliador ha evitat declarar l'emergència nacional, però ha insistit que el mur de separació amb Mèxic es construirà, tot i saber que el projecte té l'oposició dels demòcrates i que el desacord podria suposar un nou tancament de l'administració d'aquí nou dies.

"En el passat, la majoria de la gent en aquesta sala vam votar a favor d'un mur, però el mur apropiat mai es va arribar a aixecar. Jo el faré construir"

 

Trump: "Hem de rebutjar la política de venjança i la confrontació (Reuters)


"Si hi ha d'haver pau i noves lleis, no hi pot haver guerra i investigació"


El president nord-americà ha assegurat que està disposat a buscar acords amb els demòcrates. Ha recordat, però, l'expresident Richard Nixon quan ha advertit que el bipartidisme només serà possible si l'oposició renuncia a investigar-lo al Congrés per qüestions com la trama russa.

"Als Estats Units hi ha un miracle econòmic i l'únic que el pot aturar són guerres estúpides, les posicions polítiques o les ridícules investigacions partidistes (···) Si hi ha d'haver pau i noves lleis, no hi pot haver guerra i investigació"

"Hem de rebutjar la política de venjança i la confrontació i abraçar el potencial il·limitat de la cooperació, el compromís i el bé comú"

 

Trump ha comparat l'ala més socialdemòcrata de l'oposició amb Nicolás Maduro (EFE)


"Els Estats Units no seran mai un país socialista"


En política exterior, Trump ha anunciat una nova cimera amb el líder de Corea del Nord, Kim Jong-un, el 27 i 28 d'aquest mes al Vietnam i ha tornat a expressar el seu suport cap a Juan Guaidó, a qui ha anomenat nou president del país.

En aquest punt, el mandatari nord-americà ha aprofitat per carregar contra l'ala més socialdemòcrata de l'oposició, a qui ha comparat amb Nicolás Maduro.

"Fa dues setmanes, els Estats Units van reconèixer oficialment el govern legítim de Veneçuela i el seu nou president, Juan Guaidó. Aquí, als Estats Units, estem alarmats amb les noves crides a adoptar el socialisme en el nostre país. Aquesta nit renovem el nostre compromís que els Estats Units no serà mai un país socialista"

Una afirmació corejada pels republicans amb aplaudiments i crits d'eufòria. En canvi, durant els prop de 90 minuts de discurs, els demòcrates no han aplaudit ni una sola de les propostes del president.

La Cambra de Representants oferia aquesta nit una imatge insòlita, amb la majoria de congressistes demòcrates vestides de blanc en homenatge a les sufragistes que fa 100 anys van aconseguir el dret a vot per a les dones. Un color que ha servit per recordar al president que els seus últims dos anys de mandat els haurà de conviure amb un Congrés dividit i una majoria demòcrata a la cambra baixa.

 

La majoria de congressistes demòcrates anaven vestides de blanc en homenatge a les sufragistes (Reuters)

 

ARXIVAT A:
Trump Estats Units
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut