Trump: "A la frontera sud hi ha una crisi humanitària i de seguretat creixent" (Reuters)
Trump: "A la frontera sud hi ha una crisi humanitària i de seguretat creixent" (Reuters)
Washington

Trump exigeix diners per al mur: "Milers de vides més es perdran si no s'actua"

En un missatge institucional, el president nord-americà ha advertit que a la frontera amb Mèxic hi ha "una crisi humanitària i de seguretat creixent"

RedaccióActualitzat

Nou pols entre Donald Trump i l'oposició demòcrata. En el seu primer missatge institucional televisat des de la sala oval, Trump ha demanat diners per al seu mur amb Mèxic i ha descrit la situació com a "dramàtica". Els demòcrates li han respost que desbloquegi d'una vegada l'administració i que els més de 800.000 funcionaris afectats puguin tornar a la feina.

Trump s'ha adreçat solemnement a la nació. Eren les nou del vespre a l'est dels Estats Units. A aquesta hora, uns cent milions de persones acostumen a mirar la televisió. En el seu missatge, l'inquilí de la Casa Blanca dibuixa un panorama catastròfic, carregat de retòrica antiimmigració, si els demòcrates no accedeixen a aprovar-li al Congrés 5.700 milions per construir la tanca.

El president nord-americà, però, no s'ha atrevit, de moment, a declarar l'emergència nacional, un extrem que li permetria esquivar el Congrés. En canvi, es manté inflexible en el tancament parcial de l'administració per pressionar els demòcrates, que l'han acusat de mantenir els nord-americans com a ostatges.

 

Trump: "Milers de nord-americans han estat assassinats brutalment per aquells que han entrat il·legalment al nostre país" (Reuters)


En un discurs de deu minuts, Donald Trump ha relatat una situació de caos i criminalitat a la frontera sud del país per justificar davant l'opinió pública la necessitat d'aixecar un mur de contenció amb Mèxic. Ha acusat els demòcrates de ser els responsables del tancament de l'administració pública per no voler-li finançar el mur i de ser còmplices de la delinqüència que el mandatari nord-americà s'entesta a vincular amb la immigració il·legal.

"Estimats nord-americans, aquesta nit m'adreço a vosaltres perquè a la frontera sud hi ha una crisi humanitària i de seguretat creixent. Milers de nord-americans han estat assassinats brutalment per aquells que han entrat il·legalment al nostre país. I milers de vides més es perdran, si no s'actua ara mateix. Això és una crisi humanitària, una crisi del cor i de l'ànima"

"Quanta sang nord-americana més hem de vessar perquè el Congrés faci la seva feina. A tots aquells que refusen comprometre's en nom de la seguretat a la frontera els preguntaria: 'Imagina't que fos el teu fill, el teu marit o la teva dona, la vida del qual ha estat destrossada o totalment trencada"

 

Pelosi: "Les dones i els nens a la frontera no amenacen la seguretat. És un repte humanitari"

 

Al costat del líder de la minoria demòcrata al Senat, Chuck Schumer, Nancy Pelosi ha criticat sense embuts el discurs de Trump


Des del Capitoli, la líder demòcrata a la Cambra de Representants, Nancy Pelosi, ha contestat a Trump amb contundència. L'ha acusat de fabricar una crisi de seguretat inexistent per la seva obsessió amb un mur que qualifica de molt car i que seria ineficient.

"Hi estem tots d'acord que cal assegurar les nostres fronteres però fent honor als nostres valors. Les dones i els nens a la frontera no són una amenaça per a la seguretat, sinó un repte humanitari, un desafiament que la política cruel i contraproduent de Trump ha aprofundit més. El president no pot retenir més el poble com a ostatge, no pot continuar fabricant aquesta crisi i ha de reobrir l'administració"

Aquest dimecres hi ha una nova reunió a la Casa Blanca entre el president i els líders del Congrés però res fa pensar que cap de les parts s'hagi de moure. I mentrestant, el tancament de l'administració pública està a punt de batre el rècord històric acostant-se als 19 dies de bloqueig.

 

ARXIVAT A:
Trump Estats UnitsDrets humans
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut