Singapur

Acord històric entre Kim i Trump per la desnuclearització completa de Corea del Nord

Trump treu pit després de la declaració firmada amb el líder nord-coreà, de qui diu que és un gran líder per al seu poble

RedaccióActualitzat

Donald Trump, i Kim Jong-un han firmat un acord històric després de més de quatre hores de cimera a Singapur. Els presidents dels Estats Units i de Corea del Nord han pactat una declaració conjunta al final de la reunió, en què el líder nord-coreà es compromet amb un procés de desnuclearització completa de la península coreana a canvi que Washington garanteixi la seva seguretat.

Els gestos de distensió i les encaixades de mans han sovintejat en aquesta trobada inèdita. En una compareixença informativa posterior a la reunió amb Kim Jong-un, Donald Trump ha explicat que els dos països estan preparats per començar un nou capítol en la història de les dues nacions". Ha qualificat les negociacions d'"honestes, directes i productives". I ha arribat a dir que és un gran líder per al seu poble.

"Avui comença un procés obert. L'esforç per a la pau sempre val la pena, especialment en aquest cas. Això s'hauria d'haver fet anys enrere. S'hauria d'haver resolt fa molt de temps, però ho estem solucionant ara. El president Kim té l'oportunitat d'obrir un futur increïble per al seu poble. Qualsevol pot fer la guerra, però només els més valents poden fer la pau"

 

 

Trump: "Kim diu que ja està destruint centres de proves nuclears"

El mandatari nord-americà ha dit que Kim Jong-un li ha comentat durant la cimera que Corea del Nord "ja està destruint els seus principals centres de proves nuclears". A més, Trump ha afegit que els Estats Units posaran fi als exercicis militars conjunts amb Corea del Sud.

Ha remarcat que el procés de desnuclearització de Corea del Nord començarà molt aviat. "S'obre una nova era", ha assegurat el president nord-americà.

"Estem molt orgullosos del que ha passat avui. Crec que tota la nostra relació amb Corea del Nord i amb la península coreana serà molt diferent a partir d'ara de com ha estat en el passat. Tots dos volem fer alguna cosa, tots dos farem alguna cosa, i hem desenvolupat un lligam molt especial. La gent estarà molt impressionada, molt feliç, i ara anirem en compte amb un problema molt gran i molt perillós per al món"

En tot cas, el president Trump ha recordat que les sancions econòmiques a Corea del Nord continuaran mentre el règim no es desfaci del seu arsenal nuclear i en tinguem proves.

"Les sancions s'aixecaran quan estiguem segurs que les armes nuclears ja no són efectives (···) El seu arsenal és molt significatiu. El desarmament complet portarà molt de temps. Però esperem que això es faci tan aviat com sigui possible de manera mecànica i física"

 

 

El president nord-americà ha anunciat que convidarà Kim Jong-un a la Casa Blanca i que es reuniran "moltes vegades". Trump ha dit que Kim ja ha acceptat la invitació. I ha afegit que ell anirà a Pyongyang "en el moment apropiat"

El líder del règim de Pyongyang, de la seva banda, ha assegurat que, amb aquesta trobada de Singapur, s'ha superat una pàgina del passat.

"La d'avui ha estat una cimera històrica. Hem decidit deixar enrere el passat. Firmem un document històric. El món veurà un gran canvi"

 

 

Durant les trobades, Donald Trump s'ha mostrat entusiasta i molt optimista, mentre que el dirigent nord-coreà ha estat més discret, dins del to cordial de la reunió.

Trump i Kim Jong-un havien arribat a Singapur força abans de la trobada amb un ambient de satisfacció generalitzada per part de les dues delegacions.

La Xina i el Japó esperen que Kim Jong-un compleixi

Tant Pequín com Tòquio han reaccionat de manera positiva davant el compromís de Pyongyang de desnuclearitzar totalment el país. Ara esperen que Kim Jong-un compleixi, tal com reflecteix el seu acord amb Trump.

Des del ministeri xinès d'Afers Exteriors es diu que els Estats Units i Corea del Nord "estan creant una nova història". "La Xina s'alegra perquè és el que hem estat esperant tot aquest temps", ha apuntat un portaveu del ministeri.

El govern japonès ha manifestat que el seu desig és que Corea del Nord "es comporti com un país responsable en la comunitat internacional" a partir d'ara.

Donald Trump torna ja cap a Washington a bord de l'Air Force One.

 

 

ARXIVAT A:
Trump Estats UnitsCorea del Nord
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut