Jordi Sànchez, Jordi Turull, Joaquim Forn i Josep Rull han anunciat aquest dijous que acaben la vaga de fam
Jordi Sànchez, Jordi Turull, Joaquim Forn i Josep Rull han anunciat aquest dijous que acaben la vaga de fam

Sànchez, Turull, Forn i Rull abandonen la vaga de fam

Consideren assolits els principals objectius de la protesta

RedaccióActualitzat

Jordi Sànchez, Jordi Turull, Joaquim Forn i Josep Rull donen per acabada, aquest dijous, la vaga de fam amb què han denunciat el que consideraven que és l'obstrucció de la seva causa per part el Tribunal Constitucional.

L'anunci l'ha fet aquest migdia a Barcelona, en roda de premsa, la periodista Pilar Calvo, portaveu dels quatre presos, que ha explicat que la decisió s'ha pres aquest mateix matí.

Més tard, fonts dels serveis penitenciaris han explicat que la instància comunicant la finalització de la vaga l'han fet arribar a les 12 del migdia

Sànchez, Turull, Forn i Rull consideren que s'han aconseguit alguns dels objectius de la protesta, com l'activació del Tribunal Constitucional pel que fa als seus recursos d'empara, i la mirada internacional sobre la situació política a Catalunya.

 

 

 

Calvo ha llegit un comunicat conjunt dels quatre presos en què demanen una mobilització pacífica aquest divendres.

"Conseqüents amb el nostre compromís amb la no-violència, emplacem que l'actitud cívica i pacífica desbordi els carrers de la capital del país demà divendres amb l'objectiu de fer escoltar, una vegada més, la veu col·lectiva a favor de la llibertat."

En l'escrit també asseguren que la vaga els ha fet més forts i els ha servit per avançar en la defensa dels seus drets.

"La vaga de fam ens ha fet més forts com a persones, i també creiem que com a poble, per encarar els propers temps (...) marcats pel judici i les sentències que l'Estat espanyol ens imposarà per castigar a tot un país a través dels qui un dia vàrem ser el Govern legítim de Catalunya i els líders de les principals entitats civils sobiranistes."

"Avui podem dir amb satisfacció que gràcies a aquesta fortalesa col·lectiva hem fet un pas important en la restitució dels nostres drets."

Calvo ha traslladat l'agraïment dels presos a les persones que els han donat suport aquests dies amb dejunis o fent-los arribar cartes, i a les seves respectives famílies, "que malgrat la preocupació han entès la seva causa, la seva denúncia i aquesta decisió de dur a terme la vaga de fam".


Trasllat a l'Hospital de Terrassa

La portaveu dels quatre presos també ha explicat que durant la vaga de fam han perdut entre un 10 i un 11 per cent del seu pes corporal, i que ara es posa en marxa la fase de tornada a l'alimentació normal, que és un procés progressiu, "amb una dieta que començaran líquida i que aniran normalitzant".

Calvo ha avançat que el retorn a l'alimentació normal "s'haurà de fer sota estricte control mèdic" i els serveis penitenciaris han confirmat que aquesta tarda seran traslladats a la Unitat Hospitalària Penitenciària de Terrassa (UHPT), on quedaran ingressats en un mòdul d'hospitalització ordinària, en habitacions individuals.

Mentre siguin a l'UHPT, els interns tindran molt restringides les visites d'autoritats i tindran dret a dues comunicacions de 30 minuts a la setmana.


Ganes d'alimentació normal

Preguntada sobre l'estat de salut actual dels quatre presos, Calvo ha dit que "estan bé, lògicament amb moltes ganes de tornar a l'alimentació normal".

La portaveu dels quatre presos també ha considerat que avui era un dia feliç per a l'independentisme.

"Crec que avui és un dia feliç per a l'independentisme, perquè quatre presos polítics que estaven en vaga de fam han decidit posar punt final a aquesta vaga de fam i tots podem estar més tranquils, sense haver-nos de preocupar per la seva salut, que esperem que la puguin recuperar ben aviat."

 

 


Vint dies de vaga

Aquest dijous és el vintè dia de vaga de fam de Sànchez i Turull. Van començar la protesta l'1 de desembre. Forn i Rull s'hi van afegir tres dies més tard. En el 14è dia de vaga, Jordi Turull va ser ingressat a la infermeria de la presó de Lledoners.

La decisió d'abandonar la vaga arriba, d'altra banda, l'endemà que tots els expresidents de la Generalitat i del Parlament vius han fet pública una carta conjunta, promoguda pel Síndic de Greuges, demanant-los posar fi a la vaga de fam per salvaguardar la seva salut i per poder encarar el judici amb garanties.

El president de la Generalitat, Quim Torra, també s'ha sumat a la petició de cessament de la vaga de fam. Coincidint amb el primer cap de setmana d'aquesta protesta, Torra va participar en un dejuni de 48 hores en solidaritat amb els quatre presos.

Uns dies després que Sànchez i Turull van començar la vaga, el Tribunal Constitucional va començar a resoldre els recursos d'empara. D'aquesta manera es comença a obrir la via a poder presentar recurs davant del Tribunal Europeu de Drets Humans, amb seu a la ciutat francesa d'Estrasburg.

Els quatre presos també han rebut el suport d'una cinquantena d'eurodiputats. En paral·lel, més de 500 diputats i exdiputats europeus van signar un manifest en què s'exigia la llibertat de Carme Forcadell, expresidenta del Parlament.

Amnistia Internacional, d'altra banda, ha fet un seguiment de la vaga de fam per vetllar per la salut dels presos.

ARXIVAT A:
Procés catalàGovern empresonatJordi SànchezJordi TurullJoaquim FornJosep RullJudici procés
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut