8 recursos, tots admesos, cap resolt: la queixa de Turull i Sànchez contra el TC

Sànchez i Turull acusen el Constitucional de bloquejar els seus recursos per impedir que arribin a la justícia europea

RedaccióActualitzat

Jordi Sànchez i Jordi Turull han començat una vaga de fam per denunciar el que consideren inacció del Tribunal Constitucional davant la seva situació de presó. Asseguren el TC bloqueja els seus recursos per impedir que arribin a la justícia europea.

L'advocat de Sànchez i Turull, Jordi Pina, ho explica així:

"L'acció del TC és tan simple com indissimulada: admetre a tràmit el 100% dels nostres escrits d'empara per, posteriorment, no resoldre'n cap."

Repassem les situacions en què Sànchez i Turull han demanat empara al Tribunal Constitucional. Són vuit recursos d'empara que s'han admès a tràmit; tots en aquest any 2018 i cap -per ara - sense resolució de l'alt tribunal.

El primer es va admetre a tràmit el 5 de febrer. El va presentar Jordi Sànchez, contra la presó preventiva dictada per Lamela i ratificada després per la sala penal de l'Audiència Nacional. A dia d'avui, sense resposta.

 

 

Següent. Es va admetre el 8 de maig. També el va presentar Sànchez, contra la denegació del permís per anar al primer debat d'investidura i contra la denegació de la petició de llibertat del Suprem per anar al ple. Mateix resultat. Res decidit.

6 de juny. Turull va presentar recurs al Constitucional després que el 23 de març el jutge Llarena el va enviar de nou a presó preventiva i el Suprem va ratificar aquesta decisió. El diputat va considerar que es van vulnerar els seu drets polítics, just quan estava enmig del debat per investir-lo president de la Generalitat.

24 de juliol. Sánchez va demanar l'empara per la sanció que li va imposar la presó per haver gravat un missatge sonor per a la campanya del 21D. També per no haver-lo deixat anar a un segon debat d'investidura ni tan sols per videoconferència.

I en el cas de Turull, el mateix dia, es va admetre a tràmit la seva petició de retirar la decisió del Suprem de processar-lo.

 

 

Encara, el 5 de novembre, es va admetre a tràmit una petició d'empara conjunta. En aquest cas perquè Llarena els va suspendre com a diputats en aplicació de l'article 384 bis de la llei d'enjudiciament criminal.

El Constitucional no s'ha pronunciat encara sobre l'últim recurs d'empara presentat per Turull a començaments d'aquest mes, per les recusacions de jutges al Suprem desestimades en aquest tribunal al setembre; no les que tenen a veure amb l'afer Marchena.

L'advocat Jordio Pîna recorda que la legislació espanyola i la doctrina del mateix Tribunal Constitucional estableixen que els recursos contra els escrits de presó provisional "han de gaudir de tramitació preferent i s'han de resoldre en un termini màxim de 30 dies".

 

Resolts només els que no poden arribar a Europa

I sobre el que sí que hi ha resolució de l'alt tribunal és sobre les quatre peticions d'excarceració fetes per Sànchez i Turull, que no es van demanar via recurs d'empara. Totes han estat denegades. Però el que és destacable és que el Constitucional sí que ha resolt les peticions que no activaven la via de la justícia europea.

ARXIVAT A:
Procés catalàJudici procésJordi SànchezJordi TurullVaga de fam
Anar al contingut