Foto dels líders independentistes a Lledoners (Maria Vernet / Òmnium)
Foto dels líders independentistes a Lledoners (Maria Vernet / Òmnium)
Sant Joan de Vilatorrada

Sànchez i Turull comencen una vaga de fam a la presó de Lledoners

Els dos presos volen denunciar la inacció del Tribunal Constitucional davant dels seus recursos

RedaccióActualitzat

Jordi Sànchez i Jordi Turull s'han declarat en vaga de fam per denunciar la justícia espanyola. Els dos presos s'han adreçat aquest matí a la direcció del centre penitenciari de Lledoners per comunicar l'inici d'una vaga de fam, sense determinar-ne la durada.

L'advocat dels dos polítics de Junts per Catalunya, Jordi Pina, i el president del Col·legi de Metges, Jaume Padrós, han explicat al Col·legi de Periodistes la decisió de Turull i Sànchez.

Pina ha llegit una carta en què tots dos denuncien la inacció del Tribunal Constitucional davant dels seus recursos per poder sortir en llibertat fins que no hi hagi sentència. Això impedeix avançar en l'estratègia de recórrer davant la justícia europea.

"El Tribunal Constitucional, però, ens imposa el bloqueig per accedir a la justícia europea. L'acció del TC és tan simple com indissimulada: admetre a tràmit el 100% dels nostres escrits d'empara per, posteriorment, no resoldre'n cap."

L'advocat assegura que el Constitucional admet els escrits dels presos independentistes per "oblidar-los en un calaix". Pina recorda que la legislació espanyola i la doctrina del mateix Tribunal Constitucional estableixen que els recursos contra els escrits de presó provisional "han de gaudir de tramitació preferent i s'han de resoldre en un termini màxim de 30 dies". El primer recurs d'empara acceptat a tràmit pel Constitucional es va presentar el 22 de novembre del 2017, i encara no s'ha resolt.

"No demanem al Constitucional cap tracte de favor. Però tampoc no acceptem passivament cap discriminació ni dilació injustificada. La qüestió ni tan sols és que es dictamini a favor nostre, sinó, simplement, que es desbloquegin (inadmetin o desestimin) els recursos d'empara presentats. Només així es desbloquejarà la via per accedir a la justícia europea."

 

Un nou web per seguir la vaga de fam

En la carta, Turull i Sànchez demanen el suport de "tots els demòcrates de Catalunya, Espanya, Europa i el món".

Sànchez i Turull han publicat la carta en un nou web vagadefam.cat, que recull els dies de vaga i les adhesions a la protesta. El primer dia ja n'ha recollit unes 100.000.

 

"Vaga de fam indefinida sense precedents"

Jaume Padrós, metge personal de Turull i Sànchez, ha explicat que la vaga que plantegen serà de fam i no de set. Diu que no té final previst i que és una decisió "sense precedents al nostre país". El president del Col·legi de Metges ha recordat el cas de Lluís Maria Xirinacs, que tot just fa 45 anys, l'1 de desembre de 1973, va començar una vaga de fam pels presos polítics a la presó Model.

Padrós diu que ha informat Sànchez i Turull de les complicacions de la decisió i que s'ha creat una comissió d'experts per fer el seguiment mèdic del cas, documentar-lo, explicar-lo a la societat i evitar coaccions.

"La comissió d'experts vetllarà per preservar els responsables assistencials i els vaguistes de qualsevol tipus de coacció. Si n'hi hagués, ho denunciaríem."

El president de la comissió de deontologia del Col·legi de Metges, Josep Terés, presidirà aquesta comissió.

El president del Col·legi de Metges també ha aclarit que el seguiment mèdic el faran des de la presó de Lledoners els professionals del centre.

 

 

Amb la rutina intacta

Els interns han seguit els protocols de comunicació d'aquesta protesta, que s'ha de fer de manera individual i a través d'una instància a la direcció de la presó, en la qual ha de constar si es tracta de vaga de fam i de set o només de fam.

Fonts dels serveis penitenciaris han explicat els protocols al voltant d'aquest tipus de protestes. Els interns fan rutina normal, mantenen el règim de vida del centre i estan obligats a anar al menjador.

 

Notícia relacionada: El protocol que hauran de seguir Sànchez i Turull per a la vaga de fam a Lledoners

 

Els metges del centre penitenciari controlen l'estat de salut dels interns i, com a mesura extrema, un jutge pot autoritzar l'alimentació forçosa per indicació facultativa.

Mostren la seva determinació el primer dia de la de vaga de fam

Sànchez i Turull s'han mostrat convençuts de la seva decisió a través dels seus comptes de Twitter.

L'expresident de l'ANC ha adjuntat la imatge d'un got d'aigua en aquest primer dia de vaga de fam.

 

El diputat de Junts per Catalunya Jordi Turull també ha mostrat la seva determinació i ha rebut el suport del seu company Joaquim Forn.

 

Una decisió d'aquesta setmana

La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, ha explicat al programa "El suplement" que Jordi Sànchez li va fer arribar aquesta mateixa setmana la intenció de començar la vaga de fam.

La màxima responsable de l'Assemblea no ha descartat que gent de la societat civil s'hi sumi.

Paluzie ha explicat que una acció com la vaga de fam pot contribuir a incrementar la repercussió internacional de l'empresonament dels líders independentistes.

 

Primera foto des de la presó

Aquest divendres, Òmnium Cultural ha distribuït una fotografia dels líders independentistes empresonats a Lledoners.

 

 

Des que els líders independentistes van ingressar a la presó, fa més d'un any, no s'havia vist una foto com aquesta. Ara, a les portes del judici al Tribunal Suprem, volen transmetre una imatge d'unitat, fortalesa i serenitat.

Institucions Penitenciàries ha explicat que la imatge va ser captada per la càmera del taller de fotografia del centre penitenciari de Lledoners. Assegura que no van autoritzar la difusió de la fotografia.

ARXIVAT A:
Procés catalàJudici procésGovern empresonatJordi CuixartJordi SànchezJosep RullJordi TurullRaül RomevaOriol JunquerasJoaquim FornVaga de fam
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut