Alfredo Pérez Rubalcaba, durant la roda de premsa a Ferraz
Alfredo Pérez Rubalcaba ha comparegut a Ferraz. (Foto: EFE)
Madrid

Rubalcaba rebutja rescatar Bankia amb diners públics "a fons perdut"

El secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha advertit aquest dilluns que rebutjarà que es rescati Bankia, o qualsevol altra entitat financera, amb diners públics "a fons perdut". També ha retret al govern de Mariano Rajoy que no informi el primer partit de l'oposició dels plans per sanejar aquesta entitat. També Esquerra Unida ha demanat que els diners que s'injectin a Bankia no surtin "gratis", sinó que donin poder al govern espanyol per regular qüestions com els sous i les pensions dels càrrecs directius i per demanar a Rato part del salari acumulat a Bankia. ERC retreu al govern espanyol que tracti millor Bankia que les caixes catalanes.

RedaccióActualitzat
"Cap pensionista entendria que li cobrin els medicaments i que, en canvi, hi hagi diners públics per pagar a un banc", ha dit Alfredo Pérez Rubalcaba en roda de premsa a Ferraz. "Ningú entendria que hi hagi diners per als bancs i que no n'hi hagi per als hospitals i les escoles", ha afegit, ni que es "regalin diners" als bancs.

Ha volgut destacar que no acceptarà que s'usin diners públics "a fons perdut" i ha reclamat que "al final d'aquest procés" als ciutadans "no els costi un sol euro dels seus impostos". D'aquesta manera, Rubalcaba no ha valorat en concret l'opció de l'executiu -bons convertibles en accions- argumentant que el govern no l'ha informat dels seus plans. El líder del PSOE no ha volgut fer una valoració de la dimissió del president de Bankia, Rodrigo Rato, perquè encara no s'havia confirmat la notícia.

Per la seva banda, el portaveu d'Iniciativa per Catalunya Verds (ICV) al Congrés, Joan Coscubiela, ha exigit al govern espanyol que reclami als directius de Bankia "i especialment a Rodrigo Rato" que tornin part del salari i beneficis aconseguits els últims anys. En un comunicat, Coscubilea ha acusat el PP, el PSOE i el governador del Banc d'Espanya, Miguel Angel Fernández Ordoñez, d'"haver endarrerit incomprensiblement la intervenció del sistema bancari espanyol" i ha qualificat d'"incomprensible" que es donin 10.000 milions a Bankia al mateix temps que es retalla aquest import dels pressupostos d'Educació i Sanitat

El portaveu econòmic del grup de l'Esquerra Plural (IU-ICV-CHA) al Congrés, Alberto Garzón, ha apostat perquè s'imposi als bancs intervinguts "la mateixa política d'austeritat absoluta" que s'aplica a les administracions públiques, sobretot tenint en compte els sous i les pensions dels responsables de les entitats financeres.

Des d'ERC, Oriol Amorós ha retret al govern del PP que les caixes catalanes no rebessin el mateix tracte que Bankia. "A Catalunya hem assistit al desmantellament de les caixes d'estalvis mentre que a Bankia se la fa resistir al preu que sigui", ha afirmat. Amorós ha considerat "molt greu" que l'executiu espanyol es plantegi donar a Bankia entre 7.000 i 10.000 milions d'euros, la mateixa quanitat retallada en Santitat i Educació.
Anar al contingut