Rufián, Batet, Nogueras, Vidal, Blanco, Botran i Aizcorbe són candidats a les eleccions generals del 23 de juliol (Europa Press)

Qui són els candidats catalans a les eleccions generals del juliol: repetidors i cares noves

Repeteixen Rufián, Batet i Vehí, mentre que no hi seran Borràs, Asens, Álvarez de Toledo, Ignacio Garriga ni Inés Arrimadas

RedaccióActualitzat

Les eleccions generals del 23 de juliol anunciades per sorpresa després de les municipals han obligat tots els partits a confeccionar les llistes a contrarellotge. Dels candidats del 2019, només repeteixen Gabriel Rufián (ERC), Meritxell Batet (PSC) i Mireia Vehí, de la CUP, que salta de la candidatura de Barcelona a la de Girona.

Tot i mantenir el guanyador de les últimes eleccions com a número 1 per Barcelona, els republicans han situat al darrere de Rufián cares noves com l'exconsellera Teresa Jordà, amb recorregut ja al Congrés, o el fitxatge del periodista i escriptor Francesc-Marc Álvaro com a independent. En el cas de Jordà, fins ara consellera, el moviment va obligar a fer canvis al govern.

Teresa Jordà ha deixat el govern de la Generalitat i torna a optar a un escó al Congrés (Europa Press/Kike Rincón)

Per al Senat, Esquerra ha recuperat Josep-Maria Terricabras, a Girona, i ha incorporat el catedràtic de Dret Penal Joan Josep Queralt a Barcelona, que aquest dilluns s'ha sabut que anirà acompanyat d'Ernest Maragall.

Pel que fa al PSC, la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, repetirà com a candidata en una llista a Barcelona en la qual Pedro Sánchez ha col·locat de segon i tercera els ministres Miquel Iceta i Raquel Sánchez.

Batet és presidenta del Congrés des del 2019 (Europa Press/Alberto Ortega)

En el cas de Junts, l'actual portaveu al Congrés, Míriam Nogueras, serà la cap de llista per Barcelona. Repeteix també la fins ara diputada a Madrid Pilar Calvo, que serà la número 2. El tercer de la candidatura serà l'exdiputat al Parlament Eduard Pujol, a qui Junts va restituir la militància per l'absència de denúncies contra ell en un suposat cas d'assetjament sexual.

Durant aquesta legislatura, el grup del Congrés s'ha dividit entre els 4 fidels al partit de Laura Borràs i els 4 fidels al PDeCAT, que ara es presentarà sota la marca Espai CiU i ha escollit Roger Montañola, un home fort d'Unió, com a cap de llista per Barcelona amb l'objectiu de reagrupar personalitats provinents de Convergència i Unió.

Als Comuns, Aina Vidal rellevarà Jaume Asens com a cap de llista per Barcelona, després que el fins ara líder de la formació a Madrid anunciés que abandona la primera línia política. Vidal serà l'aposta catalana de Yolanda Díaz i Sumar, amb una llista que tanquen simbòlicament el ministre Joan Subirats, Jaume Asens i Ada Colau.

Aina Vidal és diputada al Congrés des del 2016 (Europa Press/Eduardo Parra)

El PP d'Alberto Núñez Feijóo ha fitxat Nacho Martín Blanco, de Ciutadans, després que el partit taronja hagi decidit no presentar-se a les eleccions. Martín Blanco va ser un dels partidaris que Ciutadans no es presentés a les eleccions, i ara lidera la llista popular a Barcelona.

Nacho Martín Blanco en una roda de premsa al Parlament
Nacho Martín Blanco va ser elegit diputat al Parlament per Ciutadans el 2017 (ACN)

La CUP manté a les llistes els 2 noms que els anticapitalistes han tingut en la seva primera etapa al Congrés: Albert Botran, que encapçalarà la candidatura de Barcelona, i Mireia Vehí, que liderarà la de Girona. Esther Sancho liderarà la de Lleida, i Edgar Fernández i Pepa Plana, la de Tarragona.

Pel que fa a Vox, el cap de llista per Barcelona serà Juan José Aizcorbe. El partit d'extrema dreta ha fitxat Carina Mejías, que anirà de número dos al Congrés per Barcelona. Mejías ha estat diputada al Parlament i al Congrés amb el PP i Ciutadans.

Dels caps de llista del 2019, no repeteixen Laura Borràs, condemnada a 13 anys d'inhabilitació; Jaume Asens, que abandona la primera línia; Cayetana Álvarez de Toledo, ara a la llista del PP a Madrid; Ignacio Garriga, ara al Parlament, i Inés Arrimadas, que també deixa la política.

Laura Borràs va deixar el Congrés per presentar-se a les eleccions catalanes (Europa Press)

La mecànica de les eleccions

A les Corts Generals, Congrés i Senat, hi poden votar tots els espanyols majors d'edat inscrits al cens electoral, tant si resideixen a l'estat espanyol com a l'estranger.

A Catalunya, dividida en quatre circumscripcions electorals, s'escullen un total de 48 diputats i diputades, i 16 senadors i senadores:

Barcelona: 32 diputats i 4 senadors

Girona: 6 diputats i 4 senadors

Lleida: 4 diputats i 4 senadors

Tarragona: 6 diputats i 4 senadors

A les eleccions al Congrés, es vota una formació política, i s'escull la papereta de la candidatura corresponent (de color blanc). Per contra, a les eleccions al Senat, es vota la persona i es trien 3, 2 o 1 noms d'entre tots els candidats i candidates de les diferents formacions polítiques que figuren en una papereta única (de color sèpia).

ARXIVAT A:
JuntsERCPSCPPCUPVoxCongrés dels DiputatsEleccions Generals 2023 - 23J
Anar al contingut