El fundador i exconseller delegat de Binance, Changpeng Zhao, arriba per a la seva condemna al tribunal de districte federal de Seattle, Washington
El fundador i exconseller delegat de Binance, Changpeng Zhao, arriba per a la seva condemna al tribunal de districte federal de Seattle, Washington

El fundador de Binance, segon gran líder d'una empresa de criptomonedes empresonat

Changpeng Zhao haurà de passar quatre mesos a la presó, una condemna molt més curta que la del fundador d'FTX, Sam Bankman-Fried

Toni Noguera MartínezActualitzat

El criptomilionari Changpeng Zhao, fundador de la plataforma més gran d'intercanvi de criptomonedes del món, ha estat sentenciat a quatre mesos de presó. Zhao es va declarar culpable per violar les lleis dels EUA sobre blanqueig de capital al novembre.

L'acusació considera que Binance va prioritzar el creixement de l'empresa per sobre del compliment de la regulació, i que tenia un model de "salvatge oest" que facilitava la feina als delinqüents, amb una actitud molt laxa en el control de les transaccions.

Durant la lectura de la sentència, el jutge, Richard A. Jones, ha acusat Zhao "d'haver fallat en l'oportunitat" que li donava la posició, els recursos i el finançament del gegant empresarial per "assegurar-se de complir amb cadascuna de les lleis" existents.

L'empresa, i ell en particular, són considerats culpables de no haver denunciat més de 100.000 transaccions sospitoses amb grups considerats terroristes, com Hamàs, Al-Qaeda i l'Estat Islàmic.

Aquesta manca de control va facilitar, també, que organitzacions delinqüents utilitzessin la plataforma per blanquejar capital i fer anònimes les seves transaccions il·lícites, com la venda de materials d'abús sexual infantil i ingressos provinents d'extorsions a través de ransomware.

Binance ja va acceptar una sanció de 4.320 milions de dòlars, i Zhao, personalment, va pagar una multa de 50 milions de dòlars després d'arribar a un acord amb el Departament de Justícia nord-americà.

Zhao Changpeng, fundador i exconseller delegat de Binance
Zhao Changpeng, fundador i exconseller delegat de Binance (Reuters)


Una pena curta i un nou líder cripto empresonat

La pena de presó és significativament més baixa que els tres anys que demanava l'acusació i està per sota del màxim d'un any recomanat a escala federal.

Tot i la curta sentència, "ha estat un dia èpic" segons la fiscal dels Estats Units Tessa Gorman en declaracions als periodistes que cobrien la notícia fora del jutjat. "L'empresonament era fonamental en aquest cas i estem satisfets amb el resultat", que suposa un precedent i dona exemple.

Chengpeng Zhao és el segon líder de plataformes de trading de criptodivises que acaba a la presó, després del sonat cas de Sam Bankman-Fried, que va acabar condemnat a 25 anys per frau en la seva plataforma FTX.

L'exlíder de Binance, que ja va ser obligat a abandonar la posició de conseller executiu de l'empresa, ha donat les gràcies públicament per tot el "suport" rebut:

"Compliré el meu temps, conclouré aquesta fase i em centraré en el següent capítol de la meva vida (educació). Continuaré com un inversor passiu (i titular) en cripto. La nostra indústria ha entrat en una nova etapa. El compliment [amb la llei] és molt important."

 

ARXIVAT A:
Criptomonedes
Anar al contingut