Els identificats es posaven en contacte amb les víctimes a través d'un compte d'Instagram (Unsplash)

Dos identificats pel compte d'El Racó de l'Hipòlit, que prometia milers d'euros a la xarxa

Investiguen dues persones pel perfil d'Instagram que prometia guanys a través de les stories i d'inversions en criptos

RedaccióActualitzat

Els Mossos d'Esquadra han identificat dues persones que estarien al darrere del compte d'Instagram El Racó de l'Hipòlit, un perfil que va arribar a tenir gairebé 200.000 seguidors i que, a través de les stories, anunciava sortejos de grans quantitats de diners. Els premis podien arribar als 100, 1.000 o fins i tot als 100.000 euros.

El compte d'Instagram també oferia inversions en criptomonedes assegurant que obtindrien resultats beneficiosos i donava consells d'inversió en aquest actiu digital.

Així eren els sortejos que feien a través de les stories d'Instagram

Fa uns mesos, els Mossos van rebre quatre denúncies de persones que havien perdut diners amb aquestes suposades inversions. Els denunciants asseguraven que quan van reclamar els diners els responsables del compte els van amenaçar.

De moment s'han identificat dues persones, que serien els encarregats de gestionar el compte d'Instagram i que haurien estafat part dels seguidors.

La investigació continua oberta. De moment han traspassat totes les proves a l'autoritat judicial perquè valori el que consideri oportú: si detenir els dos identificats o bé una citació per prendre'ls-hi declaració.

Els Mossos recorden la importància de denunciar, perquè hi podria haver més afectats.


El testimoni d'una de les afectades

Fa uns mesos TV3 va poder parlar amb una de les afectades:

Aquesta seguidora explica que havia escrit diverses vegades a aquest perfil d'Instagram per rebre alguna de les transferències que anunciava: "Jo a aquesta persona li he estat escrivint perquè em pensava que m'ajudaria".

L'ajuda no arribava. Tot i això, ella insistia perquè així ho demanaven des de l'anonimat: "Ell ens deia que hi insistíssim perquè érem molts els qui li demanàvem ajuda i que algun dia ens tocaria a nosaltres."


Primer, el silenci; després, el traspàs a Telegram

Després d'un temps d'inactivitat al perfil d'Instagram va aparèixer una nova story que redirigia els seguidors a un canal de Telegram en què s'oferien consells d'inversió en criptomonedes.

Per entrar-hi, s'havia de fer una inversió inicial de "només 250 euros" i el compte assegurava als seguidors que podrien multiplicar els beneficis per una xifra deu o vint vegades superior.

 

Una vegada la víctima accedia al compte de Telegram, havent fet el primer pagament, se'ls sol·licitava que anessin fent més dipòsits i inversions en altres plataformes, també presumptament fraudulentes.

 

ARXIVAT A:
Xarxes socials InstagramMossos d'EsquadraCriptomonedes
Anar al contingut