L'Assemblea de les Nacions Unides ha rebutjat amb majoria les annexions de Rússia (Reuters)
L'Assemblea General de les Nacions Unides durant la votació (Reuters)
Nova York

L'ONU condemna per àmplia majoria les annexions "il·legals" de Rússia

Tres quartes parts dels membres de l'Assemblea General han votat a favor de la resolució, que també demana a tots els països que no reconeguin com a russes les regions ocupades

L'Assemblea General de les Nacions Unides ha aprovat una resolució per condemnar les annexions "il·legals" de les regions de Donetsk, Lugansk, Kherson i Zaporíjia per part de Rússia.

El resultat de la votació ha estat contundent: 143 vots a favor de no reconèixer els "referèndums" d'annexió; 35 abstencions, i tan sols 5 vots en contra, els de Rússia, Síria, Corea del Nord, Bielorússia i Nicaragua.


Entre les abstencions hi ha la Xina, l'Índia, Sud-àfrica i l'Iran, mentre que el Brasil, membre de l'organització econòmica BRICS --de la qual Rússia forma part-- ha votat a favor de la condemna de l'annexió russa de territoris ucraïnesos.

Un altre estat membre que ha donat suport a la resolució de l'ONU ha estat Turquia, i ho ha fet poques hores després que el president turc, Recep Tayyip Erdogan, es reunís amb el seu homòleg rus, Vladímir Putin, per negociar la creació d'un centre de distribució de gas a Turquia.

En acabar la votació, el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha donat les gràcies als 143 estats membres i assegura que l'intent d'annexió russa mai serà reconegut per les "nacions lliures".

"La votació d'avui té un efecte pràctic. Significa que als ulls del món i de les Nacions Unides, les fronteres d'Ucraïna continuen sent les mateixes. Kherson, Zaporíjia, Donetsk i Lugansk són Ucraïna. I Ucraïna continua sent Ucraïna."


Rússia hi veu una provocació

En canvi, l'ambaixador rus a les Nacions Unides, Vassili Nebénzia​, ha declarat que la resolució final és "un projecte polititzat i obertament provocador".

"És un missatge de confrontació que podria destruir tots els esforços per a una solució diplomàtica a la crisi", ha afegit.


El Congo denuncia "la doble moral de les potències mundials"

A més, un episodi destacat en la votació ha sigut la intervenció de l'ambaixador de la República Democràtica del Congo. El país africà ha votat a favor de la resolució, però ha denunciat "la doble moral de les potències mundials respecte a Àfrica".

El representant congolès feia referència al seguit d'ocupacions militars per part de Ruanda i Uganda a l'RDC, a finals del segle XX, en matèria d'expropiacions territorials i matèries primeres com l'or.

"Donem suport a Ucraïna i el final de la guerra, però volem que la comunitat internacional prengui mesures similars davant d'altres situacions en el món on també s'està ocupant a altres països", ha manifestat.

ARXIVAT A:
ONUUcraïnaRússia
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut