Els agents rurals han posat cintes per prohibir la circulació al parc del Garraf aquest 18 de juliol
Els agents rurals han posat cintes per prohibir la circulació al parc del Garraf aquest 18 de juliol

L'alt risc d'incendi obliga a tancar sis espais naturals i suspendre 1.400 activitats

No se suspenen campaments i colònies, però sí totes les activitats al bosc, així com l'ús de radials i bufadors i els treballs apícoles o forestals

RedaccióActualitzat

Aquest dimarts les temperatures seran extremes a gairebé tot Catalunya i superaran els 40 graus. Per això els Agents Rurals han activat el nivell 3 del Pla Alfa en 57 municipis de vuit comarques, i els accessos a sis espais naturals protegits quedaran tancats temporalment a partir d'aquesta mitjanit per elevat risc d'incendi.

El resultat és aquest mapa tenyit de vermell, amb un color més fosc als sis espais naturals on el govern ha decidit restringir els accessos. Es tracta del cap de Creus, la serra de Montsant, el Montgrí, el Garraf, l'Albera i Montmell-Marmellar.

 
 

El govern fa una crida a extremar les precaucions per les altes temperatures i baixa humitat almenys fins dimecres. A més a més, s'han suspès les autoritzacions de qualsevol tasca que pugui suposar risc d'incendi als indrets on hi hagi activat el nivell 3.

Mentre duri aquesta fase del pla, els agents rurals es destinaran exclusivament a prevenir incendis forestals i es reforçarà la vigilància aèria.

En total s'han suspès 1.400 activitats, entre les quals l'ús de radials i bufadors, i treballs apícoles o forestals. No se suspenen campaments i colònies, però sí totes aquelles activitats al bosc o fora del lloc d'estada.

En el cas dels espais naturals, el Govern explica que el control d'accessos té l'objectiu d'evitar "al màxim" la presència humana per reduir el risc d'incendi --l'executiu recorda, en aquest sentit, que el 90% dels incendis són per causes humanes-- i per evitar que hi hagi persones en "situació vulnerable" en cas que es declari un foc.


Comarques en perill

El dia de màxima preocupació és aquest dimarts i es preveu perill molt alt cap al prelitoral i cap a l'interior i litoral, on ha plogut menys.

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural alerta que la possible presència de vents de component sud pot agreujar el perill cap a l'Empordà, on, a més, després entra tramuntana.

Les comarques amb afectació principal són l'Alt Camp, l'Alt Empordà, l'Alt Penedès, el Baix Llobregat, el Priorat, la Ribera d'Ebre i la Terra Alta.

Un dels helicòpters dels Agents Rurals durant les tasques per vigilar la campanya de sega (ACN/Oriol Bosch)(ACN/Oriol Bosch)

Reforços en la vigilància

El Grup Especial de Prevenció d'Incendis Forestals del Departament d'Acció Climàtica disposarà per a aquests tres dies de 22 unitats de vigilància distribuïdes arreu de Catalunya, d'acord amb el mapa de perill d'incendi.

En particular es farà una vigilància especial a les tasques de sega i recol·lecció del cereal. Segons l'executiu català, el dispositiu implica gairebé 50 persones dotades amb equips de primera intervenció per poder contenir un conat d'incendi fins a l'arribada dels Bombers.

A més, les Agrupacions de Defensa Forestal distribuïdes pel territori participaran activament en els tancaments a la zona de Girona (Albera, cap de Creus i Montgrí) i també a la del Garraf.

ARXIVAT A:
IncendisMeteorologia
Anar al contingut