RdP de la PM Sanna Marin a l'exterior del Parlament a Hèlsinki
La primera ministra finlandesa, Sanna Marin, es disculpa públicament

La cap del govern finlandès es disculpa per anar de festa tot i ser contacte d'un positiu

La primera ministra es va deixar el mòbil oficial i no va rebre un missatge que li recomanava evitar contactes, tot i que en un primer moment li van dir el contrari

RedaccióActualitzat

La primera ministra finlandesa, Sanna Marin, s'ha hagut de disculpar perquè dissabte passat va sortir de festa després d'haver estat contacte estret amb un cas positiu de covid, el seu ministre d'Afers Estrangers.

La primera ministra s'ha justificat dient que, en un primer moment, el seu equip li va dir que no s'havia d'aïllar perquè està totalment vacunada i s'ajustava als protocols.

Més tard li van enviar un missatge per advertir-la del contrari, però la primera ministra assegura que no va veure el missatge perquè s'havia deixat el mòbil oficial a casa.

"Vaig fer malament. Hauria d'haver considerat la situació amb més atenció", ha dit Marin en una entrevista a la televisió pública Yle aquest dimecres.

Diumenge, Marin ja escrivia al seu Twitter que dissabte la van informar del contagi del ministre a l'hora que li van dir que no calia prendre mesures.

"Dissabte a la nit em van informar de la infecció per covid del ministre Haavisto i, al mateix temps, vaig rebre indicacions que no calien mesures especials. En aquest context, no vaig rebre instruccions per evitar els contactes.

Les instruccions del director de Seguretat sobre precaucions governamentals no m'han arribat fins diumenge, quan de seguida he començat a seguir-les i de seguida m'he fet la primera prova del coronavirus."

 

 

Dilluns, després que una revista de xafarderies finlandesa publiqués una foto de Marin en una discoteca plena de gent, la primera ministra va donar més explicacions al seu compte de Facebook.

Marin va dir que estava en un restaurant quan va rebre una trucada telefònica del seu secretari d'Estat que l'informava que havia estat exposada al virus, així com altres ministres del seu gabinet. "Va dir que els ministres no havien de fer quarantena perquè tots hem estat vacunats amb les dues dosis", i va decidir no interrompre la vetllada.

L'oficina del primer ministre va dir més tard que dissabte havia enviat un missatge en què recomanava que s'evités el contacte amb altres persones.

Marin ha lamentat en l'entrevista que no hi tornessin a comunicar directament i assegura que "el govern necessita un sistema per garantir l'entrega dels missatges".

RdP de la PM Sanna Marin a l'exterior del Parlament a Hèlsinki
La primera ministra atén els mitjans a l'exterior del Parlament a Hèlsinki(Reuters/Markku Ulander)


Altres ministres exposats

Els missatges també els van enviar a altres ministres que havien estat exposats divendres en una reunió a la qual va assistir el ministre d'Afers Exteriors, Pekka Haavisto, que dissabte va donar positiu de covid. I cadascú va actuar de manera diferent.

El ministre d'Afers Econòmics, Mika Lintila, va assistir diumenge a un partit de futbol entre Finlàndia i Letònia, tot i que se li va aconsellar que evités el contacte amb altres persones, va informar dimecres el diari Helsingin Sanomat.

El ministre de Defensa, Antti Kaikkonen, va anar a un sopar dissabte, mentre que la ministra de Finances, Annika Saarikko, i el ministre de Ciència i Cultura, Antti Kurvinen, van cancel·lar la seva assistència al mateix esdeveniment per evitar contactes, va informar dimarts el diari Ilta-Sanomat.

Des d'aleshores, la primera ministra Marin s'ha fet dues proves de covid que han resultat negatives. Lintila i Kaikkonen també han donat negatiu.
Mentre s'espera els resultats de les proves de covid, l'Institut de Salut de Finlàndia recomana evitar el contacte social.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Finlàndia
Anar al contingut