Inici de legislatura al Parlament Europeu sense Junqueras, Puigdemont i Comín
Els eurodiputats Martina Anderson, Diana Riba, Matt Carthy i Pernando Barrena mostren fotos de Puigdemont, Junqueras i Comín, aquest dimarts al Parlament Europeu (ACN)

Inici de legislatura al Parlament Europeu sense Junqueras, Puigdemont i Comín

Els dos eurodiputats electes de JxCat han fet pensar durant bona part del matí que anirien a Estrasburg, però finalment no han travessat la frontera des d'Alemanya

Actualitzat

Obertura solemne aquest dimarts de la novena legislatura del Parlament Europeu, l'única institució de la Unió Europea que s'escull per sufragi directe dels ciutadans dels 28 països que la formen.
 


Celebrat a la seu principal d'Estrasburg, a França, ha estat un acte sobretot simbòlic, amb una primera sessió que ha durat poc més de vint minuts.

Aquest simbolisme l'han volgut aprofitar diversos eurodiputats, com els euròfobs, que no s'han aixecat quan ha sonat l'Himne d'Europa i que fins i tot li han donat l'esquena.
 

Hi faltaven Puigdemont, Junqueras i Comín

No hi eren tots els 751 eurodiputats electes, n'hi faltaven tres, tots catalans: Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i Toni Comín, escollits amb dos milions de vots en les eleccions del 26M.

Alguns eurodiputats els han reivindicat exhibint-ne fotografies i, en l'única intervenció tret de la del president en funcions, Antonio Tajani, el diputat irlandès del Sinn Féin Matt Carthy ha dit que la seva absència resta legitimitat a l'Eurocambra.


Groc britànic


El color groc no només el portaven els diputats partidaris de l'alliberament dels presos catalans: és el color que han escollit els liberaldemòcrates britànics per exigir que s'aturi al Brexit.

També hi ha hagut altres reivindicacions, per exemple, la d'alguns eurodiputats que han reclamat l'alliberament de la capitana del Sea-Watch detinguda a Itàlia aquest cap de setmana.


Concentració "Omplim Estrasburg"


La jornada ha començat amb la convocatòria de la manifestació convocada per l'ANC al davant del Parlament Europeu, i la incògnita de si Puigdemont i Comín hi anirien.

Sota el lema "Omplim Estrasburg", uns 10.000 manifestants, segons els organitzadors, han reclamat el dret de tots dos i d'Oriol Junqueras a prendre possessió dels seus escons.

El Tribunal General de la UE havia rebutjat aquest dilluns aplicar mesures cautelars al recurs presentat contra la decisió del govern espanyol d'excloure'ls de la representació espanyola.


A tres quilòmetres del Parlament Europeu


Els dos eurodiputats s'han acostat molt a Estrasburg: aprofitant que la frontera alemanya queda a només 3 quilòmetres de la seu del Parlament Europeu, han dormit en un hotel de la ciutat de Kehl.

Malgrat que la decisió del tribunal els barrava el pas per entrar dins l'edifici, tots dos han mantingut la incògnita viva fins a l'últim moment de si s'afegirien a la manifestació.

Un protocol entre Espanya i França del 2002

Però, finalment, han desistit de travessar la frontera: el seu advocat, Gonzalo Boye, ha assegurat que hi havia el risc que fossin detinguts i portats a Espanya sense intervenció judicial.

Segons Boye, Espanya hauria pogut aprofitar un protocol del 2002 pensat per traslladar membres d'ETA detinguts a França sense passar per un jutge, i que això els hauria deixat sense opcions a recórrer judicialment.

Però l'advocat ha jugat a despistar durant bona part del matí, assegurant que tant Puigdemont com Comín eren a Alsàcia, regió de la qual és capital Estrasburg i que històricament ha inclòs territoris que ara són dins d'Alemanya i de Suïssa.


Tuit de Junqueras 

Des del perfil de Twitter, Oriol Junqueras ha afirmat que més de 2 milions de vots "no tindran veu" i ha advertit que no deixaran de lluitar per una Europa que sigui "bastió de drets i llibertats": 

ARXIVAT A:
Procés catalàCarles PuigdemontToni ComínOriol JunquerasANCParlament Europeu
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut