L'independentisme es manifesta a Estrasburg sense Puigdemont i Comín
Milers d'independentistes a les portes del Parlament Europeu a Estrasburg (Reuters)
Estrasburg

L'independentisme es manifesta a Estrasburg sense Puigdemont i Comín, en imatges

La concentració excedeix l'espai previst davant del Parlament Europeu, on l'ANC hi ha convocat una demostració de força del sobiranisme

RedaccióActualitzat

Milers de catalans han respost a la convocatòria de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), davant la seu del Parlament Europeu, que aquest dimarts s'ha constituït, per demanar que no es veti Carles Puigdemont, Toni Comín i Oriol Junqueras com a eurodiputats.
 

L'independentisme es manifesta davant la seu del Parlament Europeu (Xavier Major)


La manifestació desbordava l'espai previst molt abans de les 12.00 que havia de començar l'acte organitzat per l'ANC.

 

 

Les estelades omplen ponts i bulevards davant de l'Eurocambra (Xavier Major)

 

Les autoritats locals alertaven a mig matí d'"una important manifestació" davant la seu del Parlament Europeu amb col·lapses de trànsit.

 

 

 

Els manifestants han ocupat el pont que comunica amb la seu de l'Eurocambra (Gabriel Sampedro)

 

 

 

 

Des de l'interior de l'edifici del Parlament Europeu, l'eurodiputat Ramon Tremosa mostrava com es veia la concentració dels independentistes catalans a les seves portes.

 

Una trentena de persones han hagut de ser ateses pels serveis sanitaris, per la calor:


L'ANC preveia que unes 6.000 persones arribessin fins a Estrasburg a les portes de l'Eurocambra. Ho han fet amb els 80 autocars i els dos vols xarters que s'han organitzat perquè no hi ha cap vol directe des de Barcelona. Els vols regulars s'han d'agafar fins a altres ciutats properes des d'on molts han hagut d'agafar tren o cotxe. També hi ha qui ha vingut amb tren o amb vehicle particulars després de 10 hores de viatge.

 

800 autocars han portat molts dels assistents a la manifestació d'Estrasburg


Els primers a arribar han xiulat els primers eurodiputats que hi arribaven. La policia francesa els ha fet recular fins al punt de concentració previst, que allunya els manifestants de la porta de l'edifici.

 

Amb el lema "Omplim Estrasburg", la manifestació vol ser una nova demostració de força de l'independentisme.

 

 

Exposats a la detenció

Fins última hora hi havia la incògnita de si Puigdemont i Comín participarien en l'acte, després que la justícia europea ha rebutjat que prenguin possessió de l'escó com a mesura provisional.

L'advocat Gonzalo Boye ha assegurat a TV3 a primera hora que Puigdemont i Comín eren a Alsàcia a 3 km del Parlament Europeu.

La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzié, ha explicat a Catalunya Ràdio que Puigdemont i Comín serien a l'acte presencial i telemàticament.

 

Puigdemont publicava dilluns a les xarxes una fotografia insinuant que ha viatjat a la ciutat francesa:

Aquest dilluns Puigdemont ha publicat un nou tuit, en el qual reivindicava la veu dels que han anat fins a Estrasburg per reclamar el seu dret. Aquest cop la piulada no porta cap fotografia.

I és que si trepitjaven territori francès, Puigdemont i Comín se la jugarien davant una hipotètica detenció, ja que a França no tindrien les garanties que han trobat a Bèlgica i Alemanya per superar la petició d'extradició dels tribunals espanyols.

Els advocats de Puigdemont es referien a un conveni del 2002 d'Espanya i França pensat per a ETA i la immigració irregular mitjançant el qual se'l podria enviar a Espanya sense ordre d'extradició.

Clara Ponsatí, que també hauria de participar en l'acte previst per l'ANC a l'exterior del Parlament Europeu, també hagués pogut ser detinguda, però finalment no hi ha assistit.
 

Cap a la seu de l'Eurocambra

Aquest dilluns al vespre havienn sortit des de diversos punts de Catalunya autocars de l'ANC en direcció al cor d'Europa. Mentrestant, Estrasburg s'anava omplint d'independentistes:

 

 

Puigdemont, Comín i Junqueras van ser escollits eurodiputats en les eleccions europees del 26 de maig. Cap dels tres, però, ha obtingut l'acta: en el cas de Puigdemont i Comín, perquè la Junta Electoral Central els va exigir recollir-la personalment al Congrés dels Diputats; i, Junqueras, perquè el Suprem va denegar-li el permís per anar a la cambra baixa.

Els dos polítics de Lliures per Europa, Puigdemont i Comín, van elevar aquest divendres el cas al Tribunal General de la Unió Europea, que aquest dilluns ha desestimat permetre'ls prendre possessió de l'escó de manera provisional. La setmana passada, tots dos polítics van criticar el president de l'Eurocambra, Antonio Tajani, per negar-los l'acta d'eurodiputats al·legant que no figuraven a la llista notificada per les autoritats espanyoles.

Pel que fa a Junqueras, finalment el Tribunal Suprem ha decidit aquest dilluns plantejar una qüestió prejudicial al tribunal de Luxemburg al voltant de la seva immunitat. Puigdemont i Comín han demanat també a l'alt tribunal que consulti la seva immunitat a la justícia europea.

 

Una dels assistents a la manifestació d'Estrasburg, aquest dilluns a punt d'agafar un autocar cap a la ciutat francesa

 

Sense Torra

Tot i que, en un primer moment, estava previst que el president de la Generalitat, Quim Torra, viatgés a Estrasburg, finalment s'ha quedat a Catalunya per seguir l'evolució de l'incendi de la Ribera d'Ebre. Qui sí ha anat a la manifestació és el conseller d'Acció Exterior, Alfred Bosch.

 

 

ARXIVAT A:
Eleccions europees 26MParlament EuropeuANCCarles PuigdemontProcés catalàToni ComínOriol Junqueras
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut