El Constitucional avala per unanimitat que s'apliqués el 155 a Catalunya
Tribunal Constitucional

El Constitucional avala per unanimitat que s'apliqués el 155 a Catalunya

Considera que les mesures aprovades pel Senat per desplegar la intervenció s'ajustaven a la Constitució

RedaccióActualitzat

El Tribunal Constitucional ha avalat l'aplicació de l'article 155 de la Constitució a Catalunya que va permetre que el govern espanyol assumís el control de la Generalitat. Impulsada pel govern de Mariano Rajoy i aprovada pel Senat el 27 d'octubre del 2017, l'aplicació va acabar amb la dissolució del govern de Carles Puigdemont.

D'aquesta manera, el ple del tribunal de garanties rebutja per unanimitat els recursos d'inconstitucionalitat presentats pel Parlament de Catalunya i de 50 diputats d'Units Podem contra l'acord del ple del Senat. S'avala, així, l'acord del Senat del 27 d'octubre del 2017 que donava llum verda a l'aplicació de l'article 155 per part del govern espanyol a Catalunya i a les mesures concretes de la intervenció.

Els magistrats avalen "totes les disposicions que s'han dictat, sense solució de continuïtat, en desenvolupament o com a complement o addició de les mesures" del 155. Només consideren inconstitucional un punt del pla del govern espanyol que establia que es considerarien invàlides les disposicions del govern o del Parlament publicades al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) que no obtinguessin abans el vistiplau de l'executiu espanyol.

Els arguments del tribunal per avalar el 155 no es faran públics fins d'aquí a uns dies.

 

Reaccions davant la decisió

La diputada del PSC Alícia Romero ha dit que "si el TC diu que es va aplicar bé, ben aplicat està". Defensa que l'aplicació de l'article va ser conseqüència del que "podríem haver evitat":

"Sempre vam dir que el 155 era conseqüència del fet que s'havia trencat la legalitat a Catalunya. Podríem haver evitat que ens traguessin la nostra autonomia i les nostres competències."

Ha assegurat que va servir per "recompondre la legalitat" i confia que, en el futur, no es repeteixin "errors" d'aquest tipus.

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha dit que el 155 "va permetre sufocar el cop separatista i garantir els drets de tots els ciutadans":


Òmnium Cultural ha piulat que "la seva repressió no ens aturarà", i recorda que l'anunci s'ha fet el mateix dia de la multitudinària manifestació independentista davant el Parlament Europeu a Estrasburg:

ARXIVAT A:
Procés catalàArticle 155
Anar al contingut