Boye diu a TV3 que Puigdemont i Comín són a "Alsàcia", a 3 km del Parlament Europeu

RedaccióActualitzat

L'advocat de Carles Puigdemont i Toni Comín, Gonzalo Boye, ha dit aquest dimarts que tots dos eren a només 3 quilòmetres del Parlament Europeu, a "Alsàcia", sense precisar més.

Entrevistat per telèfon al programa "Els matins" de TV3 i preguntat per si eren a França o a Alemanya, la frontera de la qual és a tocar d'Estrasburg, Boye no ho ha aclarit, al·legant motius de seguretat.

Estrasburg és la capital d'Alsàcia, una regió disputada durant segles per França i Alemanya i que va quedar-se aquest país després de la Segona Guerra Mundial, però hi ha territoris limítrofs a dins d'Alemanya i de Suïssa que es considera que també formen part de la regió històrica d'Alsàcia.

Després que el Tribunal General de la Unió Europea rebutgés aplicar mesures cautelars sobre els escons de Puigdemont i Comín, aquests ja no aspiren a poder prendre possessió dels seus llocs.

En tot cas, si finalment hi haguessin anat, només s'haurien pogut afegir a la manifestació convocada al davant de la seu del Parlament Europeu a Estrasburg, on aquest dimarts es constitueix la nova legislatura d'aquest organisme.

Finalment Puigdemont i Comín han desistit d'anar-hi per la possibilitat que els detinguessin


"Forta presència policial espanyola" a Estrasburg

Segons ha afirmat Gonzalo Boye, hi havia una "forta presència" de policia espanyola a Estrasburg, i es temien que intentessin detenir-los a França mateix:

"Nosaltres el que tenim és informació concreta sobre la forta presència policial espanyola a la ciutat d'Estrasburg, i que això tindria com a intenció el trasllat del president i el conseller a Espanya per via administrativa, és a dir, evitant qualsevol control jurisdiccional."

Un protocol contra ETA "sota l'aparença d'un acord migratori"

Això seria possible si s'hagués aplicat un protocol de l'any 2002 establert per Espanya amb França que permetria detenir-los i portar-los a Espanya sense passar pel sistema judicial francès:

"Aquest va ser un acord que, sota l'aparença d'un acord migratori, el que pretenia era tenir un instrument per al trasllat de membres d'ETA d'un país a l'altre sense un tràmit judicial. No s'ha fet servir amb membres d'ETA i es pretén fer servir amb el president Puigdemont i amb el conseller Comín."

Boye ha afegit que no tenen "cap problema" a comparèixer davant d'un jutge, i ha recordat que li han demanat al jutge instructor de la causa contra el procés, Pablo Llarena, que cursi una tercera euroordre, però que un protocol com aquest "no té recurs de cap mena".

En el seu estil habitual, tant Boye com Puigdemont han mig suggerit aquest dimarts a primera hora a les xarxes socials que ja eren a Estrasburg:

 



Però el director del diari El Punt Avui, Xevi Xirgo, ha assegurat a Twitter que tots tres eren encara a territori alemany, valorant si entraven o no a França, i ho ha documentat amb una fotografia que ha fet aquest mateix dimarts al matí:

 


 

ARXIVAT A:
Carles PuigdemontToni ComínProcés català
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut