Els independentistes reclamen davant de l'Eurocambra la representació del seus eurodiputats (ACN)
Estrasburg

10.000 manifestants a Estrasburg per Puigdemont, Comín i Junqueras

Exigeixen que es respectin els drets dels 2,3 milions de catalans que els van votar i que no estan representats a l'Eurocambra

Judith CasaprimaActualitzat

Més de 10.000 independentistes catalans han anat fins a les portes del Parlament Europeu a Estrasburg per denunciar el veto de Carles Puigdemont, Toni Comín i Oriol Junqueras com a eurodiputats, i la vulneració del drets de representació dels més de 2 milions de catalans que els han votat, que no estaran representants al Parlament Europeu que s'ha constituït aquest dimarts.

 

 

Són dades oficials de la prefectura regional de la policia francesa.

 

Els independentistes reclamen davant de l'Eurocambra la representació del seus eurodiputats (ACN)

 

Puigdemont i Comín "a pocs metres"

Tal i com ha anunciat l'advocat Gonzalo Boye, Carles Puigdemont i Toni Comín han estat des de "pocs metres seguint la manifestació" fora del territori francès i han participat a l'acte de forma telemàtica.

Carles Puigdemont s'ha adreçat a la nova presidència del Parlament Europeu, "la compongui qui la compongui", per posar fi la "repressió i la regressió democràtica" .

"Que corregeixin la deriva de repressió, de regressió, de limitació democràtica de la presidència antecessora. Que corregeixin la deriva que preocupa als 500 milions de ciutadans europeus. Que són a temps de demostrar que aquesta és la cambra on els europeus volen veure's representats. Sense el respecte del vot del ciutadà no hi ha democràcia possible."

 

I dirigint-se a totes les persones que han vingut fins a Estrasburg:

"Vosaltres aquí sou la prova del seu fracàs, sou la prova del nostre èxit."

 

Carles Puigdemont i Toni Comín han aparegut telemàticament des del Pont d'Europa, en territori alemany

Toni Comín s'ha dirigit a l'Estat espanyol preguntant de què tenen por. 

"Espanya tens por, però nosaltres no. Nosaltres, tots els centenars, els milions de ciutadans que durant anys us heu estat mobilitzant no teniu por. Els exiliats no tenim por. Els presos no tenen por. I per això, perquè no tenim por, no defallim ni defallirem."

Fins a última hora s'ha mantingut la incògnita de si els eurodiputats Puigdemont i Comín assistirien en persona a l'acte. Abans de les 12 del migdia, hora prevista per iniciar l'acte convocat per l'ANC davant del Parlament Europeu d'Estrasburg, el seu advocat, Gonzalo Boye, ha explicat per què finalment no es presentarien a l'acte en territori francès: per raons de seguretat.

Boye s'ha referit a un conveni del 2002 entre Espanya i França pensat per al trasllat de membres d'ETA i immigrants irregulars mitjançant el qual se'ls podria enviar a Espanya sense ordre d'extradició. 

 

L'advocat Gonzalo Boye ha explicat per què Puigdemont i Comín no han anat a l'acte

Boye ha afegit que no estan en joc els seients d'uns eurodiputats escollits democràticament, sinó els drets dels qui representen. 

Els eurodiputats d'ERC, companys d'Oriol Junqueras, Diana Riba i Jordi Solé han donat veu al comunicat que Junqueras ha enviat a l'acte. Junqueras s'ha referit a la necessitat que Europa doni suport a la "batalla" que es lliura a Catalunya. 

"Els demòcrates europeus han de saber que en aquest país de l'Europa del sud s'hi està disputant una batalla pels drets fonamentals i que no haurien de mirar cap a una altra banda perquè hi tenen un aliat, perquè nosaltres no deixarem de lluitar per l'Europa social i dels ciutadans en què creiem."

 

Junqueras tampoc ha pogut exercir el seu càrrec com a eurodiputat electe.

 

El manifest

El manifest d'aquest acte, firmat per 32.000 persones i 33 entitats, -i que es llegirà també a Barcelona en un acte a les 7 de la tarda-, exigeix que es respecti el dret de 2,3 milions de ciutadans de ser representats pels eurodiputats que han votat, i dels eurodiputats a ser-ho, i denuncia les accions de l'Estat espanyol.

"Com a ciutadans europeus no podem permetre que ni Espanya ni les institucions de la Unió Europea vulnerin amb total impunitat els nostres drets polítics més elementals ni els drets dels nostres eurodiputats."

"Davant del Parlament Europeu, i avui més que mai, denunciem que l'Estat espanyol està traslladant a la Unió Europea la solució repressiva a la demanda pacífica, cívica i democràtica dels catalans de poder decidir lliurement el futur de Catalunya dintre de la Unió Europea."

 

Acte reivindicatiu dels dret democràtics del sobiranisme a Estrasburg

 

En el manifest també es denuncia que l'Estat espanyol no respecta l'informe de l'ONU que demana "l'alliberament immediat" dels presos independentistes catalans "contravenint els compromisos internacionals que té subscrits".

 

Després, una vintena d'eurodiputats de diversos països de la Unió han participat a l'acte. Quatre s'han dirigit al públic, entre els quals Matt Carthy, eurodiputat irlandès del Sínn Fein que ha reclamat la presència dels eurodiputats catalans al ple de constitució del Parlament Europeu. 

 

 

 

L'eurodiputat irlandès del Sínn Fein Matt Carthy



ANC i Òmnium

La reivindicació de la llibertat del presos independentites, reivindicada en el manifest, ha destacat els casos de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, detinguts quan no eren polítics pels fets del 20S. Cuixart, president d'Òmnium Cultural i Sànchez, que ho era de l'ANC, porten 622 dies a la presó. 

Marina Llançana, vicepresidenta d'Òmnium Cultural, ha reivindicat la seva llibertat:

​"Cap sentència, per injusta i dura que sigui, farà que ens rendim. La nostra resposta serà sempre clara: ho tornarem a fer. Tornarem a fer tots i cada un dels delictes que ens diguin que hem comès i que seran res més que drets i llibertats fonamentals. Els tornarem a exercir tots un per un."

"Ens avergonyeix que a la Unió Europea hi hagi presos polítics i exiliats. La vulneració de drets fonamentals a un estat membre amenaça el conjunt dels ciutadans europeus."

 

Marina Llançana, vicepresidenta d'Òmnium Cultural
 

La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, ha recordat que, malgrat les demandes que s'hagin de dirimir a Europa, "la batalla s'ha de guanyar a Catalunya".

"Tindren demandes a Estrasburg, tindrem demandes a Luxemburg. Algunes les guanyarem, altres les perdrem. Però aquesta batalla la jugarem perquè reforça la nostra causa política. Però no oblidem una cosa: que la veritable batalla l'hem de guanyar a Catalunya, com vam guanyar el referèndum d'autodeterminació del primer d'octubre."

Elisenda Paluzie, presidenta de l'ANC


El president Torra des de Catalunya

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha intervingut per videoconferència, ja que ha quedat a Catalunya pel perill d'incendi que hi ha al territori. Torra ha demanat que Europa i directament el president Antonio Tajani defensin els drets i la democràcia.

"Que sigui Europa que defensi aquest drets i llibertats, i diem al Sr. Tajani que tres eurodiputats van ser votats pel poble de Catalunya, que vetlli pels nostres drets com a ciutadans europeus, i volem que siguin eurodiputats del Parlament Europeu. Que respecti els drets del poble de Catalunya i sobretot perquè es respecti la democràcia a Europa. I crec que ho aconseguirem. Seran eurodiputats perquè ho són i perquè, si no, una part de Catalunya no estarà representada."

El president Quim Torra ha participat en l'acte per videoconferència des de Catalunya

ARXIVAT A:
Procés català
Anar al contingut