Un eurodiputat interromp Tajani per demanar la presència de Puigdemont, Junqueras i Comín

"S'ha negat la representació en aquesta cambra a tres representants del poble català. Aquesta cambra ha de defensar la democràcia, i els drets humans" ha dit l'irlandès Matt Carthy, del Sinn Féin

RedaccióActualitzat

La sessió constitutiva del nou Parlament ha començat a les 10 del matí d'aquest dimarts. Poc temps després de començar, Matt Carthy, del Sinn Féin, eurodiputat per la circumscripció Midlands–Nord-oest d'Irlanda, ha demanat la paraula al president Antonio Tajani, al plenari, per destacar l'absència de Puigdemont, Junqueras i Comín i defensar els seus drets com a eurodiputat. Mentrestant, una companya mostrava una imatge de Puigdemont.

"Vull felicitar tots els diputats que han estat elegits i són aquí, però, malauradament, s'ha negat l'accés a aquesta cambra a alguns diputats electes.  S'ha negat la representació en aquesta cambra de tres representants del poble català. Aquesta cambra ha de defensar la democràcia, ha de defensar els drets humans. Si aquesta cambra no valora el vots de la gent de Catalunya la credibilitat d'aquesta cambra quedarà disminuïda."

I s'ha dirigit directament a Tajani perquè es pronunciï:

"Per això li demano avui, senyor president, que emeti una declaració en nom dels diputats electes d'aquesta institució i així es puguin reforçar els valors de la democràcia i dels drets humans a tot Europa. "

 


En declaracions a Catalunya Ràdio, Matt Carthy ha dit que "Tajani m'ha respost amb el silenci i això ho diu tot":

 

 

Carles Puigdemont ha volgut donar-li les gràcies "en nom de més de 2,2 milions de persones que ens han votat", mitjançant el seu compte de Twitter:


Diana Riba, eurodiputada i dona de Raül Romeva, ha publicat una imatge amb el mateix Carthy i dos eurodiputats més que han donat suport als polítics independentistes.


De fet, el gest de Carthy ha estat l'única referència als diputats catalans durant la sessió. Uns minuts abans de començar la constitució, Jaume Duch, portaveu i Director General de Comunicació del Parlament Europeu, també s'ha referit a l'absència dels tres diputats catalans, dient que "no serà la primera ni l'última vegada que el Parlament es reunirà sense tenir 751 persones":

"Mentre no ens comuniquin els noms de les tres persones que falten, el Parlament estarà vàlidament constituït amb 748 diputats i diputades. No és la primera vegada ni l'última que el Parlament es reunirà sense tenir 751 persones, ja sigui perquè al llarg de la legislatura hi ha casos de diputats que han marxat, han dimitit perquè han estat nomenats per un altre càrrec... L'únic que el Parlament ha de fer és ajustar el percentatge de la majoria qualificada pels vots que tenen lloc durant el ple."

 

 

L'altre protagonista d'aquesta breu sessió ha estat el Brexit. Per una banda, diversos eurodiputats anaven vestits amb samarretes grogues per demanar l'aturada del Brexit.

 

 

 

I, per altra banda, alguns diputats britànics partidaris del Brexit s'han girat d'esquena mentre s'interpretava l'Himne de l'Alegria, escrita per Ludwig van Beethoven.

 

 

Mentrestant, a l'exterior, milers de catalans es concentren en una demostració de força del sobiranisme. L'eurodiputat Ramon Tremosa ha mostrat com es veu la manifestació des de l'interior de la cambra.

 

ARXIVAT A:
Parlament EuropeuProcés català
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut