Jerusalem

Gilad Shalit, a casa 5 anys després de negociar-ho

L'alliberament de Gilad Shalit, de 25 anys, tanca cinc anys de negociacions secretes i públiques que va acabar per deshumanitzar la figura de Shalit, convertit en un símbol, un més, d'aquest conflicte. Els temps es va aturar per a Shalit aquell 25 de juny del 2006 i no ha estat fins a aquest 18 d'octubre que no ha tornat a la realitat d'un conflicte que en la seva absència s'ha fet més etern.

RedaccióActualitzat
El seu alliberament ha estat possible només després de l'acord assolit la setmana passada, que li ha permès, finalment, tornar a Mitzpe Hila. Per fer-ho, Hamas i Israel han acordat l'alliberament de 1.027 presos palestins, cosa que es farà en dues tongades.

A la llista de presos alliberats aquest dimarts, n'hi ha de polítics, però prop de 300 estaven condemnats a cadena perpètua per delictes de sang. D'aquests, un centenar havien participat en atemptats amb nombrosos morts.

Entre els que recuperaran la llibertat hi ha la primera dona membre del braç armat de Hamas, Ahlam al-Tamimi, condemnada a setze penes de cadena perpètua per la mort de quinze persones en un atemptat en una pizzeria a Jerusalem Oest l'agost del 2001, o Na'l Barghouthi, empresonat des del 1978, cosa que el converteix en el pres palestí que fa més anys que està engarjolat.

D'aquests presoners, 137 podran tornar a casa seva a Gaza, 96 més a Cisjordània i 14 a Jerusalem Est. En canvi, 204 seran expatriats, 164 dels quals a la Franja de Gaza i la resta a Turquia, Qatar i Síria.

Per reforçar el procés, el govern israelià ha enviat una carta als familiars de les víctimes d'atemptats duts a terme per alguns dels empresonats, mentre que la família de Shalit ha reclamat que no es posin més obstacles al camí de tornada del seu fill.

De moment, el Tribunal Suprem d'Israel ha rebut quatre recursos contra l'intercanvi, però fins ara la justícia no ha tombat mai un acord com aquest.

Tot plegat constitueix un esdeveniment crucial per desencallar el procés de pau entre israelians i palestins.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut