Treballadors de Mas d'Enric tallant els accessos del centre penitenciari aquest divendres (Neus Bertola/ACN)

Crida al diàleg per desbloquejar les presons: "Sense normalitat, els riscos són elevats"

La consellera de Justícia, Gemma Ubasart, ha explicat que un miler d'interns continuen tancats a les cel·les de Wad-Ras i Quatre Camins per les protestes dels funcionaris

RedaccióActualitzat

L'endemà de les mobilitzacions als centres penitenciaris catalans per la mort d'una treballadora, i mentre es mantenen les protestes dels funcionaris a Quatre Camins i Wad-Ras, la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, ha comparegut per informar de la situació a les presons catalanes.

El Departament de Justícia dona per normalitzada la situació a la majoria de centres penitenciaris. Però la consellera Ubasart qualifica de "greu" la situació a les presons de Wad-Ras i Quatre Camins, on hi ha 1.200 interns tancats a les cel·les.

La tensió ha augmentat aquest matí, quan els familiars han intentat accedir al centre de Quatre Camins --les visites són en cap de setmana-- i han hagut de retrocedir pel bloqueig dels treballadors,

"Si s'altera la normalitat, els riscos són elevats", ha dit la consellera, fent referència a la possibilitat que la tensió esclati a l'interior dels centres.

"El cas de la presó de Wad-Ras és el que més ens preocupa, les dones no surten de les cel·les des de dijous al vespre", ha lamentat Ubasart.

La consellera de Justícia ha reiterat als sindicats l'oferiment de tornar a les negociacions: "És urgent recuperar la normalitat del servei en aquests centres", ha demanat.

Treballadors penitenciaris als accessos de la presó de Wad-Ras, a Barcelona, aquest dissabte (3Cat)

Les demandes són "legítimes"

En un intent d'apaivagar la crispació dels funcionaris per l'assassinat d'una treballadora a la presó de Mas d'Enric, Ubasart ha reconegut que les demandes de més seguretat son "legítimes". També ha assegurat que les seves condicions laborals són una prioritat per al govern de la Generalitat.

Per això també ha estès la mà als representants dels treballadors per desplegar millores que ja estan sobre la taula: l'increment de 800 efectius a la plantilla, formació especialitzada, un nou acord de condicions laborals i la consecució de la jubilació anticipada.

Ubasart ha reiterat la seva negativa a dimitir perquè, diu, la seva responsabilitat és gestionar aquesta crisi. Finalment, la consellera ha fet una crida als sindicats per "desescalar el conflicte".

El secretari de Mesures Penals, Amand Calderó, també ha exigit als funcionaris mobilitzats que aixequin els talls per garantir el dret a les comunicacions dels interns a les presons catalanes.

Treballadors penitenciaris aixequen una pancarta en memòria de la cuinera assassinada a Mas d'Enric

La mort de la cuinera, el detonant

La mort d'una cuinera a la presó de Mas d'Enric (Tarragonès) a mans d'un pres, aquest dimecres, ha desencadenat protestes dels funcionaris penitenciaris a totes les presons del país. Reclamen més seguretat i més recursos, plantejant un pols amb el Departament de Justícia.

Els sindicats demanen la dimissió de la consellera, Gemma Ubasart, i del secretari de Mesures Penals, Amand Calderó, als quals ja no consideren interlocutors vàlids. Aquest divendres Ubasart va reafirmar-se en el càrrec i va dir que dimitir "no seria el més encertat".

Segons els càlculs de Justícia, com a conseqüència de les protestes, uns 5.000 presos han hagut d'estar tot el dia tancats a les cel·les. Una situació que tant l'executiu com els sindicats admeten que ha tensat l'ambient a l'interior dels centres.

ARXIVAT A:
SeguretatPresons
Anar al contingut