Belfast

Els unionistes d'Irlanda del Nord guanyen el Sinn Féin per un sol escó

El Sinn Féin i els Unionistes han d'arribar a un acord per governar si no volen que el govern britànic prengui el control polític directe d'Irlanda del Nord

RedaccióActualitzat

El Partit Democràtic Unionista ha tornat a guanyar les eleccions al Parlament d'Irlanda del Nord. Aquesta vegada, però, ho ha fet per un sol escó. Els independentistes del Sinn Féin han quedat a tocar dels unionistes i superen el seu sostre històric del 25% dels vots.

Aquest resultat final ajustadíssim és una autèntica desfeta electoral per als unionistes, molt tocats pel seu suport al Brexit i per un cas de corrupció. Durant tot el recompte, els dos partits s'han mantingut frec a frec. La votació es va fer dijous, però el recompte de vots ha acabat passades les quatre d'aquesta matinada.

El Partit Unionista Democràtic, partidari de mantenir els vincles amb la Gran Bretanya, s'ha acabat imposant i ha obtingut 28 diputats, un més que el Sinn Féin. Ha resistit d'aquesta manera el desgast que li ha suposat un escàndol de corrupció i la seva defensa del Brexit.

El 28% dels vots obtingut pel Sinn Féin és tot un èxit per a la nova líder de la formació, Michelle O'Neill, que ha aconseguit trencar el sostre del 25% dels vots.

Ara, aquestes dues formacions estan obligades a entendre's i formar un govern de coalició en les pròximes setmanes, com estableix l'acord de pau de l'Ulster. En cas contrari, Londres prendria el control polític directe, com ja va passar entre el 2002 i el 2007.

Les eleccions a Irlanda del Nord s'han celebrat passats només deu mesos dels últims comicis, després d'haver-se fet el pacte de govern de coalició per la dimissió de l'històric dirigent del Sinn Féin, Martin McGuinness. McGuinness va dimitir per l'escàndol de corrupció en la concessió de primes de les energies renovables.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut