Pere Aragonès i Jordi Turull
Pere Aragonès i Jordi Turull han de parlar aquest diumenge

Sense acord per resoldre la crisi de govern després d'exhaurir el termini marcat per Junts

El president Aragonès i el secretari general de Junts, Jordi Turull, s'han reunit durant una hora, però no han avançat posicions i no hi ha hagut cap trobada més

RedaccióActualitzat

No hi ha hagut acord per resoldre la crisi del govern de coalició. Junts i el president Pere Aragonès no han trobat el desllorigador de les desavinences que van esclatar dimecres amb el cessament del vicepresident Jordi Puigneró.

Aquesta mitjanit ha acabat el termini marcat per Junts per explorar un acord amb Esquerra i no hi ha hagut cap acostament.

El cap de setmana es preveia frenètic després de l'anunci de negociacions per part del partit de Jordi Turull i Laura Borràs, però el cert és que hi ha hagut pocs contactes per mirar de trobar un acord.

Pere Aragonès i Jordi Turull s'han trobat aquest diumenge matí. Ha estat una trobada presencial que s'ha allargat una hora i que ha acabat sense novetats. S'han vist abans de complir amb l'agenda que tenien prevista aquest diumenge: el president al Concurs de Castells de Tarragona i el secretari general de Junts, en un acte del partit a Solsona.

Al llarg del dia no hi ha hagut cap més reunió.

Pere Aragonès ha assistit al Concurs de Castells de Tarragona (CCMA)

Ara per ara, les posicions continuen on eren: Junts reclama el compliment de l'acord de govern amb direcció estratègica, unitat a Madrid i també la restitució de Puigneró com a vicepresident. I el president Aragonès diu que el que planteja Junts no és per trobar un acord.


Ara, la consulta a la militància de Junts

Aquest dilluns, està previst que Junts convoqui la consulta a la militància, que, en principi, decidirà si es mantenen o no al govern.

L'executiva de Junts decidirà quina és la pregunta que planteja als seus 6.000 militants el 6 i 7 d'octubre.

La reunió es preveu llarga pel debat entre els més partidaris de continuar al govern, amb Jordi Turull i consellers com Jaume Giró o Lourdes Ciuró, i els que es decanten per trencar la coalició i sortir del govern, amb Carles Puigdemont, Laura Borràs i el seu entorn.

El desenllaç de tot plegat, l'hauríem de saber com a màxim en un termini de sis dies. El que sembla clar és que, si el govern es trenca, no hi haurà eleccions anticipades. Almenys això és el que ha defensat Pere Aragonès des que va esclatar la crisi, que ha deixat la coalició de govern penjant d'un fil.


Sense una negociació real

Les posicions entre les dues parts semblen enrocades. Aragonès considera que Junts no està volent negociar i el partit de Borràs i Turull defensa que cal trobar una manera de fer complir l'acord d'investidura, que consideren que no s'està fent efectiu.

El president Aragonès, en una entrevista a TV3 aquest dissabte, insistia que la proposta que Junts li ha fet arribar --que inclou, entre d'altres, la restitució de Jordi Puigneró o assignar la coordinació de la direcció estratègia independentista al Consell per la República-- "no està pensada per arribar a un acord", sinó per "justificar la seva posició actual".

Deixava clar que no restituirà el vicepresident cessat i que, al seu entendre, la Generalitat no pot estar per sota del Consell per la República, òrgan que per Junts seria més efectiu perquè "està fora de les grapes de l'Estat".

En el mateix programa especial, amb motiu del cinquè aniversari de l'1 d'Octubre, Jordi Turull insistia en la posició de Junts: l'acord que va permetre la investidura de Pere Aragonès creuen que no s'està complint. "Permet avançar cap a la independència si es compleix", va afirmar.

ARXIVAT A:
JxCatERCJordi TurullPere AragonèsCrisi de govern
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut