L'acte l'han organitzat les entitats indpendentistes (ACN / Jordi Borràs)

Reivindicació i retrets en la concentració pels 5 anys de l'1-O a Barcelona

Hi han assistit 11.000 persones segons la Guàrdia Urbana i 60.000 segons els organitzadors

RedaccióActualitzat

Les entitats independentistes han celebrat aquest dissabte una concentració a l'Arc de Triomf de Barcelona per commemorar els cinc anys de l'1-O.

L'acte era una iniciativa del Consell per la República, que l'ha organitzat conjuntament amb l'ANC, Òmnium, la Intersindical, l'AMI i la Cambra de Comerç de Barcelona. Segons la Guàrdia Urbana hi han assistit 11.000 assistents, 60.000 segons l'organització.

Els discursos han estat marcats per la defensa del valor del referèndum celebrat el 2017, però també pels retrets entre els diferents posicionaments del moviment, amb xiulets del públic en diferents moments de l'acte.

L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha carregat durament contra la proposta de Pere Aragonès de negociar amb l'Estat per fer un nou referèndum:

"El nostre moment fundacional va ser fa cinc anys. El referèndum ja el vam fer. És vàlid i no cal tornar-lo a fer. Votar, ja hem votat."

"Ningú no va dir que amb allò ja en faríem prou, sinó que començava un cicle", ha reivindicat. En un dard a Aragonès, Puigdemont ha dit que el Consell per la República "té l'obligació de posar-se al davant" si algú "es despista, agafa els vots" de les eleccions i "s'oblida" del resultat del referèndum del 2017.

El president ha reivindicat que el Consell per la República té "tota l'ambició i legitimació política" per preparar la culminació de la independència "mentre es governa l'autonomia". "A cadascú li toca fer la seva feina", ha dit Puigdemont, que assegura que la causa de la independència "no caduca", tal com "les causes justes" d'arreu del món, que no s'acaben malgrat la repressió:

"Que abandonin tota esperança aquells que, des de Madrid o des de casa nostra, ens demanen que ho deixem córrer, que ens canten les absoltes. Avisem tots els il·lusos enterradors que el seu dol es dona per acomiadat, que la nostra lluita no caduca."

El primer discurs ha estat el de l'expresidenta de l'ANC i del Parlament Carme Forcadell. Durant la seva intervenció s'han sentit xiulets del públic. També s'ha endut una xiulada la secretària general d'ERC Marta Rovira, quan els presentadors de l'acte l'han esmentat entre els exiliats. Carme Forcadell s'hi ha referit així:

"Ja veig que molts esteu enfadats i decebuts, desil·lusionats, i ho comprenc i ho comparteixo. Perquè després del 2017, que ho vam tenir a tocar, jo també m'hi sento."

L'expresidenta del Parlament, d'ERC, ha afirmat que cal una estratègia comuna i que l'independentisme deixi de barallar-se. "Oblidem-nos dels retrets i treballem conjuntament", ha demanat.

Forcadell ha estat escridassada durant el discurs (ACN / Jordi Borràs)

Diu Forcadell que el referèndum va ser l'acte de sobirania més important dels darrers 300 anys: "I ho vam fer amb una desigualtat terrible: ells amb tota la força de l'Estat, i nosaltres amb la vostra força, la força de la gent".

Durant la manifestació s'han sentit crits d'independència i contra el govern (ACN / Jordi Borràs)

Al seu torn, la presidenta de l'Assemblea, Dolors Feliu, ha assegurat que "cal un nou embat per la independència". "Si no ho fan ells, ho farem nosaltres", ha afegit:

"Si no s'hi sumen, trobarem nous camins. Farem la llista cívica, clamarem per eleccions i tirarem endavant el nostre projecte. Perquè la força és la de la gent mobilitzada, la flama d'un poble en moviment."

Entre crits de "govern dimissió", Feliu ha qualificat la proposta de referèndum de Pere Aragonès de "diàleg fake" amb l'Estat.

Feliu també ha anunciat una "gran conferència nacional per la independència", que serà com a molt tard al febrer, perquè hi hagi un pla compartit entre la societat civil i les organitzacions.

Dolors Feliu ha anunciat una conferència de l'independentisme (ACN / Jordi Borràs)

El president d'Òmnium, Xavier Antich, ha assegurat que cinc anys després del referèndum "l'escenari és d'impotència", i que les lluites entre partits suposen un "risc enorme de perdre la força col·lectiva".

En aquest sentit, Antich ha demanat "sortir del bloqueig", perquè "si no avancem, retrocedim; sense il·lusió no anirem enlloc". El president d'Òmnium ha assegurat: "És urgent tornar a seure i tornar a parlar i decidir plegats com avancem cap a la independència".

Antich ha reclamat sortir del bloqueig polític (ACN / Jordi Borràs)

Part del públic ha tornat a xiular quan el president d'Òmnium ha demanat "unitat estratègica", i també s'han sentit xiulets i crits de "govern dimissió" quan Jordi Gaseni, president de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), ha defensat que "cal un govern fort" i ha demanat resoldre la crisi que ha situat la coalició entre Junts i ERC al límit de la ruptura:

"Vull demanar al govern que ho intentin una vegada i una altra per arribar a acords que facin molt difícil trencar els ponts. Necessitem un govern fort i sabem que cal un gran esforç per totes les parts."

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha decidit no anar a la manifestació, com tampoc no va anar a la manifestació de l'ANC per la Diada de l'Onze de Setembre. Va argumentar -tant ell com ERC- que s'havia enfocat per anar "en contra" dels partits independentistes.

Lluís Llach i Marta Vilalta, entre els assistents a l'acte (ACN / Jordi Borràs)

Esquerra sí que hi ha enviat una delegació, liderada per la seva portaveu, Marta Vilalta, i l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell.

Jordi Puigneró ha assistit a la manifestació amb la delegació de Junts (ACN / Jordi Borràs)

També hi eren el ja exvicepresident Jordi Puigneró, l'expresident Quim Torra, Carles Riera, de la CUP, o el secretari general de Junts, Jordi Turull.

Durant el dia, i també durant la vigília, hi ha hagut actes de commemoració arreu del país.

Cremen tres cadires davant del Parlament

Un cop acabada la manifestació, un petit grup d'una trentena de persones s'ha dirigit al Parc de la Ciutadella. A les portes del Parlament, han cremat tres cadires, en representació dels tres partits independentistes, Esquerra, Junts i la CUP.

Davant el Parlament els manifestants han cremat tres cadires amb els logos dels partits independentistes
Davant el Parlament els manifestants han cremat tres cadires amb els logos dels partits independentistes (Europa Press/Lorena Sopena)

Els manifestants han llançat proclames contra el govern i al cap de pocs minuts han marxat de la zona. El Parlament està encerclat per tanques en un dispositiu de vigilància dels Mossos d'Esquadra.

ARXIVAT A:
Referèndum 1-OIndependènciaProcés catalàANCÒmnium CulturalConsell per la República
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut