Junts es dona fins diumenge per negociar amb Aragonès abans de consultar la militància

Els dies 6 i 7 d'octubre, la militància del partit decidirà en una consulta marcada pel resultat de la negociació d'una "proposta de concrecions i terminis" amb el president de la Generalitat

Ferran Vila CabanasActualitzat

La militància de Junts per Catalunya decidirà en una consulta, els dies 6 i set d'octubre, si el partit ha d'abandonar el govern, després del cessament de Jordi Puigneró com a vicepresident de la Generalitat.

Abans, entre avui i diumenge, Junts plantejarà al president Pere Aragonès una "proposta de concrecions i terminis" per fer complir els "tres punts cabdals" de l'acord de govern per avançar cap a la independència, i que el partit denuncia que ERC està incomplint.

"Ens posem a disposició del president per veure si l'acord és possible", ha dit Jordi Turull, que també ha advertit: "Som els de les urnes i no ens fa por el conflicte".

"D'aquí a diumenge al vespre no tenim altra feina que veure si és possible aquest acord", ha afirmat el secretari general del partit, en resposta a la demanda del president de la Generalitat, que vol que Junts decideixi aviat sobre la continuïtat, o no, al govern.


Aragonès insisteix: o govern o oposició

En una primera reacció, fonts de presidència asseguren que Pere Aragonès no coneix la proposta detallada de Junts i que "va ser clar en la seva resposta al Parlament respecte als tres punts a què s'ha fet referència".

"Observem que no hi ha novetats", adverteixen les mateixes fonts, que retreuen que Turull i Borràs no s'hagin posicionat sobre la qüestió de confiança.

Així mateix, remarquen que Aragonès "vol mantenir la coalició", però cal "estabilitat" i que Junts respongui "clarament" si vol "ser govern o oposició".


A les urnes

La presidenta del partit, Laura Borràs, ha detallat que l'executiva formularà dilluns la pregunta concreta que se sotmetrà a votació dijous i divendres, i que "serà clara". Mentrestant, Junts no pensa proposar ningú per ocupar la vacant que ha deixat el cessament de Puigneró.

Aquest juliol, el Congrés de Junts ja va "plantejar" la possibilitat de consultar la militància perquè es pronunciï sobre el pacte signat el maig del 2021 amb ERC. El 99,79% dels delegats van estar d'acord a fixar aquesta consulta a l'horitzó.

A més dels últims episodis, la militància també votarà basant-se en una auditoria interna que ha fet Junts sobre l'obra de govern. El text conclou que s'ha fet una bona feina en termes sectorials, però que el govern suspèn en l'àmbit nacional.


Reunió llarga

L'executiva del partit ha deliberat des de poc després de les 10 del matí i fins a gairebé les vuit del vespre, amb una pausa al migdia, quina havia de ser la resposta al moviment del president de la Generalitat.

Segons han explicat Borràs i Turull, al debat "honest i sincer" hi han intervingut tots els 40 membres de l'executiva i s'ha fet una valoració unànime de la "gran feina" dels consellers del govern. Turull ha qualificat Puigneró de "lleial, solvent i ambiciós".

Arribada de Turull, Puigneró, Borràs i la resta de l'executiva de Junts a la seu del partit, aquest matí (ACN/Natàlia Segura)

En un primer comunicat, Junts ja va qualificar la decisió de Pere Aragonès d'"error històric que posa en perill el projecte independentista".

Considera, a més, que el cessament de Puigneró "vulnera l'acord de govern signat entre els dos partits i defrauda el mandat electoral del 14F".

Aquest matí, el secretari general, Jordi Turull, ha admès que "amb la decisió ens sentim bastant expulsats del govern".

 

ARXIVAT A:
Procés catalàJxCatERCPere AragonèsJordi PuigneróGeneralitat de CatalunyaCrisi de govern
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut