Aragonès ha anunciat el cessament de Puigneró en una compareixença passades les onze de la nit (EFE/Quque Garcia)

Aragonès cessa Puigneró i espera que Junts nomeni substitut: "És un pas necessari"

El president de la Generalitat intenta tancar així la crisi més greu d'aquesta legislatura amb Junts per Catalunya, que aquest dimarts li plantejava que se sotmetés a una qüestió de confiança

Ferran Vila CabanasActualitzat

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha comparegut des del Palau de la Generalitat per anunciar que cessa el vicepresident del govern, Jordi Puigneró, fruit de la crisi de confiança amb els socis de govern després que Junts hagi plantejat sotmetre a votació del Parlament la seva continuïtat en el càrrec.

Aragonès ha justificat el cessament perquè, diu, Puigneró no va informar-lo de les intencions del grup parlamentari de Junts de plantejar una qüestió de confiança. "És un pas que em dol, però del tot necessari per enfortir el govern de Catalunya", ha dit el president de la Generalitat, que espera ara que els socis de govern li proposin un substitut per al càrrec.

Pere Aragonès ha assegurat que "desitja personalment" que Junts segueixi al govern, "perquè junts avancem". Aragonès ha insistit en les dificultats econòmiques que es preveuen per aquest hivern, i també en el "context de repressió", per justificar que al govern li cal estabilitat.

Però Junts ha respost a través d'un comunicat on qualifica d'"error històric" la decisió. Assegura que posa en perill la continuïtat del projecte independentist i que vulnera l'acord de govern entre els dos partits. Aquest dijous Junts reunirà la seva executiva per "analitzar el nou escenari polític".

Puigneró es va estrenar com a conseller en l'anterior legislatura, amb les responsabilitats de Polítiques Digitals i Administració Pública. En aquest mandat havia ascendit fins a la vicepresidència amb les carteres de Polítiques Digitals i de Territori.

Se'l considera un polític molt pròxim a Carles Puigdemont, i des de la vicepresidència havia de ser la persona clau de Junts dins del govern, malgrat que les discrepàncies internes li han complicat l'exercici d'aquesta influència.

Dia de reunions

Aquest matí, el president ha suspès l'agenda que tenia prevista, l'endemà que Junts, en el debat de política general, plantegés la possibilitat de demanar-li que se sotmeti a una qüestió de confiança si no té prou garanties del compliment de l'acord d'investidura.

Durant la tarda, Aragonès ha reunit d'urgència tots els consellers del govern, amb qui s'ha vist durant dues hores, i posteriorment el secretari general de Junts, Jordi Turull, la reunió amb el qual ha durat tres hores.

Tots els consellers del partit s'han quedat al Palau de la Generalitat fins a les 10, mentre que l'executiva de Junts s'ha aplegat la seva seu, però ha decidit finalment suspendre la reunió.

En sortir de la trobada, Laura Borràs ha anat cap al Palau de la Generalitat, malgrat que no ha arribat a reunir-se amb Aragonès i Turull.


Pregunta conseller per conseller

Aragonès ha arribat a la reunió de govern decidit a preguntar un per un als consellers de Junts si estaven assabentats de la decisió del seu partit i si la comparteixen.

Fonts de Presidència asseguren que no hi ha hagut unanimitat en la resposta dels membres de l'executiu.

Una versió que Junts ha contradit en un comunicat en què assegurava que els consellers, de manera unànime, han apostat pel compliment de l'acord signat entre Junts i ERC per garantir l'estabilitat i la lleialtat de l'executiu, en la mateixa línia que va expressar el grup parlamentari, tant pel que fa a l'acord de govern com a la qüestió de confiança.

Els consellers de Junts han entrat plegats al Palau de la Generalitat (ACN / Natàlia Segura)

Segons Presidència, els consellers haurien mostrat unitat a l'hora de demanar garanties al president, però han assegurat que només el vicepresident Jordi Puigneró sabia que Albert Batet plantejaria una qüestió de confiança.

En un intent de mostrar cohesió interna, els màxims representants de Junts han dinat plegats abans de la reunió: hi havia el vicepresident del govern, Jordi Puigneró; tots els consellers de Junts; el secretari general del partit, Jordi Turull; la presidenta, Laura Borràs; el portaveu, Josep Rius, i el president del grup parlamentari, Albert Batet, que és qui va destapar la caixa dels trons aquest dimarts des del faristol del Parlament.

Després la comitiva de tots els consellers, encapçalats pel vicepresident, ha entrat per la porta principal del Palau de la Generalitat, i ho han fet amb cares serioses.

Per part d'ERC, el president i els consellers han dinat a la Casa dels Canonges.

Tant Junts com ERC han tingut reunions durant la tarda, independentment de la que es feia a Palau, per parlar sobre les propostes de resolució que s'han de votar divendres al ple del Parlament.

Recupera íntegra la intervenció de Pere Aragonès per anunciar el cessament del seu vicepresident:

ARXIVAT A:
CUPJuntsERCPere AragonèsCrisi de govern
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut