Jordi Puigneró i Pere Aragonès a l'hemicicle
Jordi Puigneró i Pere Aragonès a l'hemicicle

Crisi de govern: Aragonès diu a Junts que no negociarà si no fan una proposta seriosa

Segons fonts coneixedores de les negociacions, una de les condicions de Junts és la restitució de Jordi Puigneró com a vicepresident del govern

RedaccióActualitzat

Pere Aragonès ha rebutjat el document que Junts per Catalunya li ha enviat aquest divendres al vespre per mirar de salvar el govern i que, entre altres coses, reclama la restitució de Jordi Puigneró com a vicepresident.

Segons fonts de la Presidència, ja han comunicat al partit de Jordi Turull i Laura Borràs que no hi ha res a parlar fins que hi hagi una proposta "seriosa, amb voluntat d'acord i no feta per dir que no".

A més, se'ls ha traslladat el malestar pel fet que el document se'ls enviés aquest divendres al vespre, 24 hores després que Junts comuniqués en roda de premsa que es donava fins diumenge per negociar amb Esquerra la continuïtat o no de la coalició.

En aquesta mateixa línia, en una entrevista al diari "La Vanguardia", el president i coordinador nacional d'ERC ha expressat que la proposta "és evident que està pensada per no arribar a cap acord". Per tant, afegeix el president, "si tenen una proposta seriosa, amb voluntat d'acordar, com he dit sempre, la valorarem".

El president de la Generalitat, en aquesta mateixa entrevista, també afirma que la seva "prioritat" és mantenir la coalició amb Junts fins al 2025, però adverteix que si les decisions dels seus socis "s'allarguen de manera excessiva, decidiré el que calgui."

"Han de prendre una decisió. I, si no ho fan, la prendré jo."

En aquest sentit, quan li pregunten si està disposat a esperar al resultat de la consulta a la militància de Junts, prevista per a finals de la setmana que ve, respon que "això no es pot allargar perquè fa mal a les institucions".

"He demostrat que quan s'han de prendre decisions, encara que siguin doloroses com el cessament del vicepresident, les prenc sense por perquè tinc clar cap on cal anar", declara Aragonès a aquest diari.

Així, com feia divendres al Parlament, Aragonès insisteix a demanar a Junts que decideixi com més aviat millor si vol seguir o no dins el govern i que aquesta decisió sigui "definitiva": "No es pot estar amb un peu al govern i un altre a l'oposició. Emplaço Junts a prendre una decisió amb la màxima celeritat". 

El president, en tot cas, esquiva respondre si ERC està preparada per a governar en solitari perquè "no contribueix a l'estabilitat".


Borràs veu marge a la negociació

La presidenta de Junts, Laura Borràs, ha assegurat que encara hi ha marge per a l'acord amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, amb una possibilitat de "negociació oberta".

Des de la concentració de les entitats independentistes amb motiu de l'1-O a l'Arc de Triomf, Borràs ha afirmat que les propostes de Junts són "assumibles" perquè "es basen en acords que s'han signat".

"Signar un acord i després complir-lo ha de ser possible. Altrament, s'haurà d'explicar"


Què inclou la proposta de Junts?

A més de la restitució de Jordi Puigneró, que no hauria estat  unànime entre tots els dirigents de Junts, la proposta que han transmès a Presidència també inclou, segons fonts coneixedores del document consultades per TV3, que l'espai de coordinació estratègica del procés es reuneixi com a molt tard la setmana que ve.

Aquest espai, proposen, ha de ser a sis bandes: els tres partits independentistes --Junts, ERC i la CUP--, les entitats Òmnium Cultural i ANC i el Consell per la República, presidit per Carles Puigdemont, que coordinaria aquest espai. Justament, aquest va ser l'escull que va dificultar l'acord d'investidura.

El document també plateja que el president Aragonès accepti la delegació que Junts proposi per la taula de diàleg. Aragonès no va voler Jordi Turull i Jordi Sànchez a la taula, perquè defensa que és entre governs, i Esquerra hi va acabar anant sola.

La tercera condició té a veure amb l'estratègia conjunta d'Esquerra i Junts a Madrid. Aquí el document apunta que haurien de començar a negociar conjuntament pressupostos generals de l'Estat, que es presentaran els pròxims dies.


Fins diumenge per negociar

Junts s'ha donat fins diumenge per negociar la continuïtat de la coalició, que alhora consultarà a la militància el 6 i 7 d'octubre.

El president del grup de Junts al Parlament, Albert Batet, va informar en la segona sessió del debat de política general que Presidència rebria una proposta amb "concrecions, garanties i terminis sobre l'acord de govern". La proposta arribava poc abans de les nou de la nit.

El document té 3 pàgines i inclou els tres punts que reclama Junts per continuar a l'executiu: unitat d'acció a Madrid, que a la taula de diàleg es parli d'autodeterminació i amnistia i que hi torni a haver un espai per fixar l'estratègia de l'independentisme. Punts que, segons afirma Aragonès a La Vanguardia, "s'estan complint" malgrat que "evidentment, sempre es pot millorar".

La setmana de la crisi de govern

El president Pere Aragonès va cessar dimecres Jordi Puigneró com a vicepresident després de la crisi de confiança entre els socis de govern.

Va ser la resposta al plantejament de Junts de sotmetre a votació del Parlament la seva continuïtat en el càrrec. Segons va explicar el mateix Aragonès, Puigneró no el va informar de les intencions del grup parlamentari de plantejar una qüestió de confiança.

La resposta de Junts ha estat obrir un període de negociació sobre tres punts de l'acord de govern que consideren que no s'estan complint. El termini s'acaba aquest diumenge. Després, la direcció del partit es pronunciarà sobre la situació i sotmetrà a votació la proposta a la militància.

 

ARXIVAT A:
Procés catalàJxCatERCPere AragonèsJordi PuigneróGeneralitat de CatalunyaCrisi de govern
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut