Les pel·lícules i els documentals dels Gaudí, a la plataforma 3alacarta

Coincidint amb la XV edició dels Premi Gaudí, la plataforma 3alacarta proposa una col·lecció de pel·lícules i documentals premiats al llarg de la història. Una vintena de títols que inclouen alguns de les produccions més exitoses del cinema català.

Per altra banda, també es poden trobar les 3 pel·lícules nominades a Millor pel·lícula per a televisió del 2022, entre les quals sorgirà la guanyadora d'enguany en la gala dels XV Premis Gaudí que es podrà seguir, en directe, per TV3 i Catalunya Ràdio. Les coproduccions de TV3 "Alguns dies d'ahir", "El metralla" i "Sis nits d'agost" (1 nominació) es troben nominades en la categoria de pel·lícula per a televisió. D'aquests títols en sortirà el guanyador en la gala dels XV Premis Gaudí 

"Alguns dies d'ahir"  - Enllaç a 3alacarta  

Una família que viu en una població de poc més de deu mil habitants i a uns trenta minuts de Barcelona veu sacsejada la seva quotidianitat amb els fets polítics que passen a Catalunya durant els mesos de setembre i octubre de l'any 2017.  
Direcció: Kiko Ruiz Claverol  
Intèrprets: Abel Folk, Francesc Cuéllar, Marta Ossó, Míriam Iscla, Pep Planas, Laura Fité, Annabel Totusaus  

"El metralla" - Enllaç a 3alacarta  

Mossèn Joan i el Metralla, un milicià comunista, passen  bona part de la Guerra Civil amagats a unes golfes de Barcelona, a casa de la Pepeta. Aquesta parroquiana fidel els protegeix i els alimenta. 
Direcció: Jordi Roigé 
Intèrprets: Joan Pera, Roger Pera, Mercè Pons, Cristina Brondo 

"Sis nits d'agost"  - Enllaç a 3alacarta  

Lluís Maria Xirinacs, religiós, filòsof i activista polític, surt de Barcelona un dilluns d'agost del 2007 cap a la muntanya. Era el dia que complia setanta-cinc anys. Sis dies més tard, un boletaire el troba estirat en un prat, mort. Deu anys més tard, la Duna, una escriptora en crisi creativa i personal, busca el sentit últim d'aquesta mort. 
Direcció: Ventura Durall 
Intèrprets: Anna Alarcón, Manel Barceló, Marta Marco, Carles Martínez, Neus Ballbé, Àngela Jové, Quimet Pla i Francesca Piñón, entre altres

Pel·lícules premiades edicions anteriors 

1. "Frederica Montseny, la dona que parla"  - Millor pel·lícula per a televisió 2022 

Una ficció televisiva, camuflada sota l'aparença d'un documental, presumptament enregistrat el 1932, però amb els mètodes, l'estil i els mitjans actuals. Gràcies a aquesta llicència temporal, els protagonistes d'un dels episodis cabdals de la Catalunya del segle XX comenten els fets en primera persona, mentre una càmera ajuda a reviure el que va passar a Barcelona entre el 14 i el 17 d'abril de 1931.
Direcció: Laura Mañá
 
Intèrprets: Màrcia Cisteró, Emilio Gutiérrez Caba, Òscar Muñoz, Miquel Gelabert, Ivan Benet, David Bagés, entre altres

2. "La mort de Guillem"  - Millor pel·lícula per a televisió 2021 

Guillem Agulló i Salvador, un jove de divuit anys militant de l'esquerra independentista i contra el feixisme, és assassinat d'una punyalada al cor per un grup de neonazis l'11 d'abril del 1993. Destrossats, els seus pares, Guillem i Carme, lluitaran perquè no es manipuli la mort del seu fill i perquè no sigui considerada fruit d'una simple baralla entre bandes. 
Direcció: Carlos Marques-Marcet
 
Intèrprets: Pablo Molinero, Gloria March, Jany Collado, Mar Linares, Bàrbara Calatayud, entre altres.

3. "Vida privada"  - Millor pel·lícula per a televisió 2019  

Mentre Barcelona celebra els festejos de l'Exposició Universal de 1929, Frederic de Lloberola, el primogènit d'una familia aristòcrata arruïnada, s'enfronta a un quantiós deute amb el Baró de Falset. El seu germà, Guillem de LLoberola li ofereix la seva ajuda, ja que posseeix una poderosa informació que podria acabar amb la reputació del ric aristòcrata: ell mateix ha protagonitzat una "trobada sexual pagada" amb el Baró i la seva esposa, Conxa. 
Direcció: Sílvia Munt 
Intèrprets: Pablo Derqui, Francesc Garrido, Aida Folch, Pedro Casablanc, Maria Molins, Diana Gómez, Àgata Roca i Pep Cruz, entre altres.

Enllaç al 3alacarta cap1 i cap2 

4. "La llum d'Elna"  - Millor pel·lícula per a televisió 2018 

Elna, Rosselló, 1942. Després de tres anys tornant la dignitat a les mares internades als camps de refugiats i salvant les vides dels seus nadons, la Maternitat d'Elna ha rebut l'ordre de tancament de les autoritats franceses. La seva directora, Elisabeth Eidenbenz, les seves col·laboradores i les mares a qui han ajudat, faran tot el possible per impedir-ho. 
Direcció: Sílvia Quer 
Intèrprets: Noémie Schmidt, Nausicaa Bonnín, Natalia de Molina, Blanca Romero, Nora Navas, Max Sampietro, Pep Anton Muñoz i Pere Ponce, entre altres.

5. "Ebre, del bressol a la batalla"  - Millor pel·lícula per a televisó 2017 

L'any 1938 la Guerra Civil espanyola ja ha desgastat els dos exèrcits. El bàndol feixista disposa de l'ajuda incondicional de l'armament i els homes facilitats per Hitler i Mussolini mentre l'exèrcit republicà, en canvi, es veu ignorat per una Europa més preocupada per una possible Gran Guerra. 
Direcció: Román Parrado 
Intèrprets: Oriol Pla, Enric Auquer, Àlex Monner, Roser Tapias, Alfonso Sánchez, Artur Busquets, entre altres.
 
Enllaç al 3alacarta 
 
6. "13 dies d'octubre"  - Millor pel·lícula per a televisió 2016 

El 3 d'octubre del 1940 Lluís Companys, president de la Generalitat a l'exili, és traslladat i empresonat al Castell de Montjuïc, a l'espera de ser jutjat. Les autoritats franquistes l'acusen de promoure l'assassinat d'innocents i de delictes de rebel·lió contra l'Estat. Companys, ensorrat, espera la mort convençut que aquest judici serà una fal·làcia. 
Direcció: Carlos Marques-Marcet 
Intèrprets: Carles Martínez, Òscar Muñoz, Clara Segura, Josean Bencoetxea i Antonio Dechent. 
 
Enllaç al 3alacarta 

7. "Descalç sobre la terra vermella"  - Millor pel·lícula per a televisió 2015 

Roma, Ciutat del Vaticà, juny de 1988. El bisbe Pere Casaldàliga és reclamat al Vaticà per sotmetre'l a un "examen de fe" davant del cardenal Ratzinger i del cardenal Gantin. Durant l'entrevista, Casaldàliga rememora els moments més importants dels vint anys que ha passat al Brasil. 
Direcció: Oriol Ferrer 
Intèrprets: Eduard Fernández, Sergi López, Mónica López, Clara Segura, Cristina Lago, Pablo Derqui, Francesc Orella, Eduardo Magalhaes, Babu Santana, Mario Gas, Marcel Borrás 

Enllaç al 3alacarta cap1 i cap2 
 
8. "Carta a Eva"  - Millor pel·lícula per a televisió 2014 

La jove Juana Doña està ofesa per les declaracions de l'ambaixador argentí, que diu que "Espanya éss un oasis de pau". Aconsegueix col·locar una bomba a l'ambaixada argentina amb l'ajuda dels seus camarades comunistes, però ràpidament són tots detinguts i condemnats a mort.  Les històries d'aquestes dones s'aniran entrecreuant durant la preparació de la visita oficial. Mentre Eva Perón confecciona la llista del seguici que l'acompanyarà en el seu viatge, Carmen Polo organitza meticulosament, juntament amb Franco i els seus assessors, el disseny protocol·lari de la visita. 
Direcció: Agustí Villaronga 
Intèrprets: Julieta Cardinali, Ana Torrent, Carmen Maura, Nora Navas, Malena Alterio, Juanma Muniagurria, Marcel Borràs, entre altres.

Enllaç al 3alacarta cap1 i cap 2 

9. "La plaga"  - Millor pel·lícula de parla catalana (Millor director, guió i muntatge) 2014 

Històries aparentment inconnexes que es creuen a la perifèria de Barcelona han servit a Neus Ballús per construir aquest retrat commovedor de la vida que bull als afores de les grans ciutats, entre camps, autopistes i polígons industrials. 
Direcció: Neus Ballús 
Intèrprets: Rosemarie Abella, Maribel Martí, Raül Molist, María Ros, Iurie Timbur 
 
Enllaç al 3alacarta 

10. "Tornarem"  - Millor pel·lícula per a televisió 2013 

Ceret, 2004. Durant l'enterrament de la seva mare, la Maria rep una visita inesperada: en Garcia, un ex combatent espanyol de la Nou, la columna del general Leclerc, que havia tingut una relació molt estreta amb els seus pares. 
Direcció: Felip Solé 
Intèrprets: Bea Segura, Roger Coma, Oriol Tarrasón, Fabian Passamonte, Jean Claude Ricquebourg, Javier Beltrán, Jordi Dauder, Aida Folch, Marc Martínez 
 
Enllaç al 3alacarta cap1 i cap2 
 
11. "14 d'abril, Macià contra Companys"  - Millor pel·lícula per a televisió 2012 

Una ficció televisiva, camuflada sota l'aparença d'un documental, presumptament enregistrat el 1932, però amb els mètodes, l'estil i els mitjans actuals. Gràcies a aquesta llicència temporal, els protagonistes d'un dels episodis cabdals de la Catalunya del segle XX comenten els fets en primera persona, mentre una càmera tafanera ens ajuda a reviure el que va passar a Barcelona entre el 14 i el 17 d'abril de 1931, els tres dies de vigència de la República Catalana. 
Direcció: Manuel Huerga 
Intèrprets: Pere Ponce, Fermí Reixach, Aleix Albareda, Rubén Ametllé, Dafnis Balduz, Manel Dueso, entre altres.

12. "23 F, el dia més difícil del rei"  - Millor pel·lícula per a televisió 2010 

El dilluns 23 de febrer de 1981 es presenta com un dia més. L'agenda del Rei Juan Carlos no marca cap esdeveniment especial  i l'agenda política inclou la votació d'investidura del nou president del govern, sense que s'esperi cap sorpresa. Però a les 18,23 de la tarda les coses prendran un altre rumb. 
Direcció: Sílvia Quer 
Intèrprets: Lluís Homar, Mónica López, Emilio Gutierrez Caba, entre altres.
 
Enllaç al 3alacarta cap1 i cap 2     

13. "El ventre del mar"  - Amb 12 nominacions al 2022 

Juny del 1816. La fragata Alliance, de la Marina francesa, embarranca davant de les costes del Senegal. Com que els bots disponibles per a l'evacuació no són suficients, es construeix una embarcació precària en la qual obliguen a pujar 147 homes, abandonant la bassa a la seva sort. 
Direcció: Agustí Villaronga 
Intèrprets: Oscar Kapoya, Marc Bonnin, Mumi Diallo, Blanca Llum, Armando Buika i Roger Casamajor 
 
Disponible a partir del 21/01/2023 fins al 05/02/2023 

14. "La filla d'un lladre"  - Millor pel·lícula en llengua no catalana (Millor direcció i guió) 2019 

La Sara ha estat sola tota la vida. Té 22 anys i un nadó, el seu desig és formar una família amb el seu germà petit i el pare del seu fill, en Dani. El seu pare, Manuel, després d'anys d'absència i acabat de sortir de la presó, decideix reaparèixer a les seves vides. La Sara sap que ell és el principal obstacle en els seus plans i pren una decisió difícil: allunyar-lo d'ella i del seu germà. 
Direcció: Belén Funes 
Intèrprets: Greta Fernández, Eduard Fernández i Alex Monner, entre altres.
 
Disponible a partir del 23/01/2023 fins al 07/02/2023 

Pel·lícules documentals premiades edicions anteriors 

1. "El retorn: la vida després de l'ISIS"  - Millor pel·lícula documental 2022 

L'accés exclusiu d'Alba Sotorra al Camp Roj al nord-est de Síria ens apropa a la dura realitat d'un grup de dones occidentals atrapades pel seu passat com a membres de l'ISIS. 
Una producció d'Alba Sotorra Cinema Productions en coproducció amb TV3
Direcció: Alba Sotorra Clua 

2. "Petitet"  - Millor pel·lícula documental 2019 

Petitet, un exmúsic gitano barceloní, fill d'un dels "palmeros" del mític Peret, va prometre a la seva mare moribunda que un dia portaria la rumba catalana a l'escenari d'un gran teatre de Barcelona. 
Direcció: Carles Bosch 
 
Enllaç al 3alacarta 

3. "La Chana"  - Millor pel·lícula documental 2018 

"La Chana" mostra la increïble força i perseverança d'una dona per sobreposar-se als desafiaments de la seva vida malgrat tots els pronòstics. 
Direcció: Lucija Stojevic 

4. "Game over"  - Millor pel·lícula documental 2016 

Fins quan podràs viure la teva fantasia? Quan el joc s'acabi, estaràs preparat per trobar el teu lloc al món real? 
Direcció: Alba Sotorra 

5. "Món petit"  - Millor pel·lícula documental 2014 

Viatjar carregat només amb la pròpia imaginació i coratge. "Món petit" mostra el repte més ambiciós de l'Albert Casals. És possible creuar el món sense diners a la butxaca, sense equipatge i en cadira de rodes? Una història de superació personal que arriba al "Sense ficció" després de recórrer alguns prestigiosos festivals de documental, com l'IDFA d'Amsterdam, i d'un itinerari destacable a les sales de cinema. 
Direcció: Marcel Barrena   
 
Enllaç al 3alacarta 
 
6. "Jordi Dauder, la revolució pendent"  - Millor pel·lícula documental 2013 

Actor, escriptor, doblador, activista polític, agitador social... Un repàs de la vida d'aquest personatge compromès, tres mesos abans de morir. 
Direcció: Antoni Verdaguer 
 
Enllaç al 3alacarta 

Anar al contingut