Les orquídies, un patrimoni fràgil que afronta diverses amenaces
Les orquídies, un patrimoni fràgil que afronta diverses amenaces (3Cat)

Les orquídies salvatges dels Ports, amenaçades pels senglars i la sequera

Una exposició al Museu de les Terres de l'Ebre dona a conèixer aquest patrimoni de més de 80 espècies diferents, la meitat de les que hi ha a la Península

Al sud de Catalunya hi ha prop de 80 espècies d'orquídies, més de la meitat de les identificades a la península Ibèrica, i mig centenar es concentren al massís dels Ports. Ara, aquest patrimoni excepcional s'està veient amenaçat per la sequera i els porcs senglars.

La dieta dels senglars va més enllà de les deixalles, i els que viuen al massís dels Ports troben en els bulbs enterrats d'aquestes flors tan delicades un plat de gurmet. Però també els canvis en el clima posen en perill la seva supervivència.

Un curraià blanc a punt d'obrir-se, entre les 80 espècies d'orquídies que hi ha als Ports (3Cat)

"Per la sequera hem notat que hi ha llocs on hi havia 30, 40, 50 peus d'orquídies i ara n'han sortit 10 o 8, o sigui que això hi influeix. Algunes espècies poden arribar a desaparèixer, és possible que sí, o bé emigraran cap al nord", diu Ernest Gatell, del Grup Orquidològic de Catalunya.

El Museu de les Terres de l'Ebre ha dedicat a la divulgació d'aquest patrimoni natural amenaçat l'exposició de primavera. "No totes les orquídies són tropicals i grosses com les que veiem a les botigues, sinó que aquí al nostre territori tenim orquídies salvatges pròpies", ha explicat a TV3 Pere Luque, biòleg del Museu de les Terres de l'Ebre. 

Víctor Sorribes, que les ha anat a veure, ens ho mostra en el següent reportatge:

ARXIVAT A:
SequeraBiodiversitat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut