Una bandera de la UE davant l'edifici de la Comissió Europea. (Foto: Reuters)
Una bandera de la UE davant l'edifici de la Comissió Europea. (Foto: Reuters)

La CE donarà més marge per complir el Pacte d'Estabilitat als estats que facin reformes

Aquesta nova interpretació "intel·ligent" podria beneficiar Itàlia i França

Actualitzat

La Comissió Europea ha anunciat que donarà més "flexibilitat" en la consolidació fiscal als estats membres que facin reformes estructurals amb un impacte pressupostari positiu. Aquesta nova interpretació intel·ligent del Pacte d'Estabilitat, que podria entrar en vigor de forma immediata, beneficiaria sobretot a Itàlia i França, que estan amenaçats amb sancions per incomplir els compromisos de dèficit.

El vicepresident de la Comissió, Valdis Dombrovskis, ha dit que "no canviem o substituïm les regles del Pacte d'Estabilitat", sinó que es tracta d'aclarir com s'aplicarà la flexibilitat que ja preveu el pacte.

De la seva banda, el comissari d'Afers Econòmics, Pierre Moscovici, ha afirmat que "l'aplicació més intel·ligent del Pacte "ens ajudarà a realitzar més progressos en els tres fronts" d'inversió, reformes estructurals i responsabilitat fiscal i "a desenvolupar una posició pressupostària més favorable al creixement de l'eurozona en el seu conjunt".

Les noves regles beneficiaran especialment els països que tinguin un dèficit per sota del 3% del PIB que marca el Pacte d'Estabilitat, com és el cas d'Itàlia. A aquests estats membres, la Comissió els permetrà desviar-se temporalment fins als 0,5 punts del PIB del seu objectiu pressupostari a mitjà termini si es fan reformes estructurals. La condició per beneficiar-se'n és que les reformes siguin importants, tinguin efectes pressupostaris positius a llarg termini i s'apliquin a la pràctica.

No obstant això, els estats membres hauran de respectar un marge de seguretat perquè la desviació no superi aquest 3% i hauran de tornar al seu objectiu a mitjà termini en l'horitzó de quatre anys del seu programa d'estabilitat.

Per als països que ha estiguin subjectes a un expedient per dèficit excessiu, com és el cas de França, la Comissió accepta també donar més temps per corregir aquesta situació, però amb reformes a canvi. Si un estat membre no aplica les reformes, la Comissió ho considerarà un "factor agreujant" en el procediment i accelerarà les sancions i la possible suspensió dels fons estructurals.

Anar al contingut