Barcelona

El MNAC descobreix les ombres xineses de Ramon Casas

Cinc exposicions amb obres del pintor modernista coincideixen aquests dies, en la celebració dels 150 anys del seu naixement

RedaccióActualitzat

El Museu Nacional d'Art de Catalunya, el MNAC, inaugura aquest dijous una exposició singular sobre Ramon Casas: s'hi mostren una desena d'ombres xineses dibuixades pel principal artista plàstic del modernisme català i que reprodueixen alguns dels personatges que van freqüentar la cerveseria Els Quatre Gats, com Àngel Guimerà, Pompeu Gener o ell mateix.

L'exposició, titulada "Ramon Casas i les ombres xineses d'Els Quatre Gats: Bohèmia i imaginari popular", es complementa amb una seixantena d'obres de Casas i d'altres artistes de l'època, que volen immergir el visitant en el que va ser, durant només sis anys, del 1897 al 1903, el nucli artístic més avantguardista de Barcelona.

Cinc exposicions sobre Ramon Casas alhora

Aquest divendres s'inaugura una altra exposició sobre Casas, al Museu Pau Casals del Vendrell, amb obres del pintor que tenen en el seu fons. Aquesta exposició formarà part de la Ruta Ramon Casas pel Penedès, que convida a visitar els quadres, dibuixos i cartells exposats a diferents museus del Penedès i el Garraf, sobretot el Maricel i el Cau Ferrat de Sitges, però també el Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú i altres centres artístics.

Aquestes dues exposicions s'afegeixen a les altres tres que estan obertes a Barcelona. La primera es va inaugurar el març al Museu del Modernisme Català (MMC), l'han anomenada "Ramon Casas: La vida moderna", i estarà oberta fins al 3 de juliol. Fa un mes, el Cercle del Liceu va obrir "Júlia, el desig", centrada en la personalitat de la musa, amant i dona de Casas, Júlia Peraire. I més recentment el Reial Cercle Artístic ha obert al públic "Ramon Casas, cartellista, i el seu temps".

 

150 anys del naixement d'un mite de l'art català

Tanta activitat expositora sobre Ramon Casas es deu al fet que s'estan celebrant els 150 anys del seu naixement. L'acte principal de la celebració del centcinquantenari es farà la setmana que ve al Món Sant Benet, l'antic monestir de Sant Benet de Bages, que havia estat segona residència de Ramon Casas i la seva família.

Ramon Casas va néixer el gener de 1866 a Barcelona en el si d'una família benestant enriquida a Cuba, i des de molt jove es va centrar a fer carrera artística. Format a París, on es va dedicar a la vida bohèmia juntament amb Santiago Rusiñol i Miquel Utrillo, va destacar des del principi com un dels principals exponents de la pintura catalana de l'època. Va morir el 1932, i el seu prestigi com a figura capdavantera del modernisme s'ha mantingut i ha crescut al llarg de les dècades.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut