Saura avança que totes les comissaries dels Mossos tindran videovigilància a mitjans de l'any que ve

En declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio", el conseller d'Interior i de Relacions Institucionals, Joan Saura, ha afirmat que a mitjans de l'any que ve "totes les comissaries i els centres de detenció tindran sistemes de televisió interior".

El responsable d’Interior ha explicat que la instal•lació de videocàmeres a les dependències policials es farà en tres fases, la primera de les quals començarà la tardor vinent. Segons Saura, així, s’evitarà que hi hagi casos com el dels suposats maltractaments a la comissaria de les Corts, a Barcelona, i falses acusacions per part dels detinguts. “És una garantia que els Mossos d’Esquadra vetllaran per les persones sense vulnerar drets i és una garantia pels Mossos d’Esquadra que ningú no els podrà acusar de denúncies falses, perquè tenim persones que acusen que han rebut una pallissa i s’han fet ells mateixos el mal”, ha explicat.
“D’aquí a un any quan tinguem instal•lades totes les càmeres de videovigilància, aquest país podrà dir que a les seves comissaries no es maltracta” ha subratllat el conseller. I ha afegit: “Quan veig les imatges em fan mal. Són les imatges que no voldries veure que passessin a Catalunya. Doncs aquestes imatges no les tornarem a veure per aquí perquè prendrem mesures per no veure-les i sense això possiblement ens haguéssim tapat els ulls, haguéssim passat, i no les haguéssim vist. El problema no són les imatges sinó que no vull que això passi a Catalunya”.
En referència a la polèmica difusió de les imatges de maltractaments a una detinguda russa, ha insistit que “més enllà del que diguin els sindicats (de la policia), és bo per la imatge dels Mossos” perquè contribueix a eradicar aquest tipus de comportaments. I en aquest punt, ha subratllat que en cap cas no les ha distribuïdes el departament.
Saura també ha avançat que es millorarà la formació dels aspirants a mosso “en molts aspectes”, tot i que no es canviarà el model. “El que és molt important és interioritzar a tots els membres dels Mossos –ara ho estan en el 95 o 99%- que la funció dels Mossos és garantir drets i llibertats de tothom, fins i tot dels detinguts, i a vegades això no és fàcil” ha explicat. A més, ha avançat que la conselleria rebrà l’assessorament de la Coordinadora de Gais i Lesbianes perquè els agents tinguin respecte a la diversitat sexual a l’hora de fer detencions.
El president d’ICV també s’ha referit a l’anunci del republicà Jordi Portabella de quedar-se a l’oposició i no reeditar el tripartit a l’Ajuntament de Barcelona. Sense voler dir si ERC s’equivoca, ho ha qualificat d’un fet “políticament greu”. “Políticament no ho entendria –en referència al fet que no hi hagi tripartit- i tinc molta confiança que això no sigui així”, ha argumentat, amb l’esperança que Portabella reprendrà les negociacions per formar govern.
En referència a l’alta abstenció, assegura que el govern s’ho ha pres seriosament. Saura explica que la baixa participació es pot atribuir al fet que tenim un any “de molt cansament electoral, amb moltes eleccions” i diu que el desenllaç de l’Estatut i algunes declaracions de polítics que s’han fet després no ajuden a minvar l’abstenció. “Crec que les declaracions de Pasqual Maragall... és a dir, hem estat dos anys fent l’Estatut i que ara l’expresident digui que això no ha servit per res... doncs llavors la pregunta és per què se’m crida a mi a votar si no serveix de res el que fem?”, ha puntualitzat.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut