Dijous, a les 23.35

Què és l'ecofeminisme, a "Quan arribin els marcians"

Demà, a les 23.35, TV3 emetrà un altre capítol de "Quan arribin els marcians", el programa cultural en forma de càpsula del temps que s'envia a l'espai amb l'esperança que un dia algú la trobi i entengui els humans. La percepció humana i les seves trampes, l'ecofeminisme com una filosofia de vida i l'humorista Peyu, protagonistes d'un nou capítol marcià

Què és real i què no? De vegades el cervell fa veure molt clarament alguna cosa que, per a una altra persona, no ho és tant. L'experiència i la percepció pròpies fan que cada un de nosaltres interpreti la realitat d'una manera molt personal. Però, què és la realitat? N'han parlat amb el Mag Lari, acostumat a jugar amb la percepció del públic, amb el catedràtic de Psicobiologia de la Universitat Autònoma de Barcelona, Ignacio Morgado, i amb l'artista plàstic Ignasi Aballí, i tots tres han donat claus per entendre com perceben les imatges els humans.

Els humans han perdut el nord. I han deixat de donar importància a allò imprescindible per sostenir la vida, és a dir, la natura i les relacions de cura entre ells. En aquest escenari d'emergència climàtica i humanitària, el moviment ecofeminista agafa força com a possible sortida. Però com interactuen la lluita ecologista i la feminista? En parlaran amb l'activista, enginyera i sociòloga Yayo Herrero, una de les veus més reconegudes del moviment. El disseny de les ciutats no és neutre, i l'urbanisme és un dels àmbits on més evident es fa la mirada ecofeminista. Ho explicarà Blanca Gutiérrez, de la cooperativa d'arquitectes Col·lectiu Punt 6. Per canviar el sistema cal canviar subjectivitats, i això és el que promou el grup de rap Tribade. I visitaran el col·lectiu ecofeminista Som del Barri, format per veïnes de Roquetes.

En Peyu és un espècimen atractiu per als marcians: té passat extraterrestre, present reivindicatiu al teatre i visió de futur ramader. L'actor i humorista és al Teatre Club Capitol de Barcelona amb l'espectacle "El gallardo español", un monòleg satíric a partir de l'obra de Miguel de Cervantes amb què ironitza sobre el control de la llibertat d'expressió. En la seva conversa amb els marcians, en Peyu els alerta sobre l'ombra de la censura, rep la visita inesperada d'una gran figura de l'escena i posa en pràctica els seus coneixements de producció lletera.

Per acabar el programa, la secció "Cap de setmana a la Terra" fa un seguit de propostes culturals perquè, si els marcians aterren avui mateix, puguin triar. Aquesta setmana, les propostes són les següents: el Festival Cara B, a la Fabra i Coats de Barcelona; el Festival Llums d'Antiga, a L'Auditori de Barcelona; l'exposició "Ofrenes i vestigis" de Gerard Mas, al Museu de Montserrat, i el Cicle Cítric, a l'Ateneu Popular de Nou Barris.

"Quan arribin els marcians" és un planeta en si mateix, un lloc des d'on tothom es pregunta per què passen les coses que passen i la gent fa el que fa. I n'estem convençuts: la cultura és a tot arreu.

tv3.cat/marcians

twitter.com/marciansTV3

instagram.com/marciansTV3

facebook.com/marciansTV3

Anar al contingut