Dijous, a les 23.45

La simpatia i el bon humor del mag Juan Tamariz, a "Quan arribin els marcians"

Demà, a les 23.45, TV3 emetrà un altre capítol de "Quan arribin els marcians", el programa cultural en forma de càpsula del temps que s'envia a l'espai amb l'esperança que un dia algú la trobi i entengui els humans. El sentit de la fotografia en l'era de la superabundància d'imatges, l'origen de l'anomenada inspiració i el mag Juan Tamariz, protagonistes d'un nou capítol marcià

En un moment en què la fotografia s'ha popularitzat entre el gran públic amb l'ús dels mòbils i de la tecnologia digital, hi ha fotògrafs que segueixen sent fidels als mètodes antics de presa d'imatge i revelat. Què els impulsa a continuar treballant com fa més de cent anys? Quin és el paper de la fotografia en l'actualitat? Ho tractaran amb noms  destacats de l'art fotogràfic com Joan Fontcuberta, artista, historiador i docent, que acaba de publicar l'assaig "Revelacions" i de qui s'estrena el documental "Joan Fontcuberta, el que queda de la fotografia"; Alberto García Alix, conegut per ser el fotògraf de la "movida madrilenya", que participa en el festival Revela't, i Richard Learoyd, fotògraf i artista britànic que treballa amb la cambra obscura i que ara exposa els seus treballs a la Fundació MAPFRE de Barcelona. I aprofitaran la cita del festival de fotografia Revela't de Vilassar de Dalt per parlar amb altres joves artistes que han decidit treballar amb el sistema analògic i crear a partir dels seus coneixements i la seva experiència: Laia Albert, Urizen Freaza, Irene Zóttola i Eduardo Nave.

Uns diuen que és un alè diví. D'altres esperen la visita de les muses. També n'hi ha que diuen que els agafa treballant. I hi ha qui afirma que no existeix. Però el que és clar és que les idees són necessàries. D'on venen, no se sap. Cap a on aniran, encara menys. I en aquest reportatge es preguntaran: existeix la inspiració? Per mirar de donar-hi resposta, conversaran amb la cineasta Lucrecia Martel, responsable d'una cinematografia enormement creativa, aprofitant la seva visita a Catalunya amb motiu d'uns tallers. També amb la ballarina i coreògrafa Lali Ayguadé, que presentarà en la pròxima edició del Festival Grec la peça "Here", en col·laboració amb el també ballarí i coreògraf Guilhem Chatir. I amb Santiago Estaún, professor emèrit de "Psicologia de la Percepció" a la Universitat Autònoma de Barcelona.

Els marcians abduiran aquesta setmana algú que, amb 76 anys, té el secret de la vitalitat: el mag Juan Tamariz. És l'espècimen de més edat que els marcians han abduït mai i han quedat fascinats per la seva simpatia i bon humor. Els terrícoles ho podran comprovar al Teatre Tívoli de Barcelona, on, fins al 16 de juny, presenta l'espectacle "Magia potagia... y más!".

Per acabar el programa, la secció "Cap de setmana a la Terra" fa un seguit de propostes culturals perquè, si els marcians aterren avui mateix, puguin triar. Aquesta setmana, les propostes són: el festival Embassa't, a la zona esportiva La Bassa de Sant Oleguer, a Sabadell; l'obra "Tierras del Sud", a l'Antic Teatre, a Barcelona; el concert de Martha High al Marula Cafè de Barcelona, i l'exposició de David Ymbernon "Inventari de Latung La La", a Can Manyé, a Alella.

"Quan arribin els marcians" és un planeta en si mateix, és un lloc des d'on es pregunta per què passen les coses que passen i la gent fa el que fa. I n'estem convençuts: la cultura és a tot arreu.

tv3.cat/marcians

twitter.com/marciansTV3

instagram.com/marciansTV3

facebook.com/marciansTV3

Anar al contingut