L'equip del Quèqui apropa la ciència a tothom

La ciència que enamora torna a 3Cat amb "QUÈQUI!"

Ja estan disponibles a la plataforma 3Cat tots els capítols de "QUÈQUI!". El biòleg i divulgador Pere Renom, amb l'ajuda d'una nova generació de científics catalans, presenta aquest programa apassionant, ple de coneixements sorprenents i de bon humor.

Quatre anys després de l'emissió de l'últim capítol d'estrena de "QuèQuiCom", 3Cat recupera el format d'aquell exitós programa amb "QuèQui!". Pere Renom es posa al capdavant d'aquesta renovada proposta amb la qual 3Cat reafirma el seu compromís amb la divulgació científica de qualitat.

Amb la voluntat de donar veu a una nova generació de científics catalans, Pere Renom no estarà sol en aquesta aventura. L'acompanyen Mariona Esquerda, Ferran Velasco i Cèlia Ventura, tres joves científics catalans amb llarga experiència en la difusió de coneixement en català a les xarxes socials i fundadors de la xarxa de divulgació científica Neurones Fregides.

Tots quatre formen un equip de dues generacions ben diferents amb un nexe comú: els encanta la ciència i saben explicar-la de manera rigorosa, apassionant i divertida. I ho fan en un programa que, barrejant escenes de plató amb reportatges, ofereix una perspectiva fresca i autèntica a la divulgació científica.

"QUÈQUI!" és una producció de 3Cat amb la col·laboració de Minifilms i el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya a través de l'ICEC.

L'equip del Quequi apropa la ciència a tothom
 

Nova generació de científics catalans

Mariona Esquerda Ciutat: Graduada en física, actualment treballa com a "Science Communicator" al Max Planck Institute for the Physics of Complex Systems, a Dresden, Alemanya, on crea vídeos breus per comunicar la ciència a un públic ampli. A més, té un canal a YouTube de divulgació de física per explicar com funcionen les coses, des de les més quotidianes a les més llunyanes.

Cèlia Ventura i Gabarrò: És biòloga i té un Master en "Global Health". En l'actualitat, viu a Uppsala, Suècia, on estudia i treballa al EBC Makerspace. Al seu canal a YouTube, hi ha experiments per fer amb la canalla, conceptes científics, i una mica d'art. També fa voltes per la ràdio amb el programa "Biocoses".

Ferran Velasco i Mallorquí: És bioingenier i doctor en biomedicina. Actualment, treballa al Institute for Bioengineering of Catalonia (IBEC). A més del seu treball al laboratori, el Ferran té un canal a YouTube que explica curiositats i vol respondre preguntes simples relacionades amb la ciència.

Capítols

Capítol 1. Merda d'humanitat
La caca és una valuosa font d'informació. La seva anàlisi permet prevenir el càncer de còlon, o detectar consum de drogues.

Capítol 2. Catalunya a la deriva
On era Catalunya abans que els continents se separessin? Quin futur li espera? La tectònica de plaques ho revela. Recopilem proves geològiques de la tectònica de plaques i descobrim on era Catalunya fa 240 milions d'anys.

Capítol 3. La física a la Copa Amèrica
La Copa Amèrica és la Fórmula 1 de la vela. Entendrem la física d'unes embarcacions més ràpides que el vent. L'aerodinàmica i la hidrodinàmica dels vaixells de vela més ràpids del món.

Capítol 4. Exploradors subterranis
El subsol del nostre planeta és ple de coves i galeries i moltes encara estan pendents d'explorar. Acompanyem un grup d'espeleòlegs per entendre com localitzen i cartografien les coves.

Capítol 5. Càncer, el llegat de l'evolució
Algun dia ens podrem deslliurar del càncer? Agafem mostres al camp per observar-les al microscopi i entendre el càncer. Ho investiguem a través de l'ecologia microbiana. 

Capítol 6. Missatge interestel·lar
La comunicació amb possibles civilitzacions extraterrestres forma part de l'imaginari col·lectiu. Hi ha vida intel·ligent fora de la Terra i té ganes de xerrar? Ho esbrinarem enviant un missatge a un planeta concret.

Capítol 7. Desxifrant l'iber
La llengua ibèrica es va extingir fa 2500 anys. La IA i la lingüística quantitativa podrien ajudar a desxifrar-la. Resoldrem un misteri que té 2.500 anys? Amb tecnologia revolucionària, intentarem desxifrar la llengua dels ibers.

Capítol 8. Rectificant Gaudí
Es pot millorar la feina d'un geni? Amb les matemàtiques rectificarem el trencadís d'Antoni Gaudí.

Fitxa tècnica

Direcció: Pere Renom i Vilaró i Ramon Balagué i Altadill
Realització: Oriol Bosch Castellet i Ramon Balagué i Altadill
Cap de producció: Edgar Rodríguez i Prados
Producció executiva 3Cat: Cristian Trepat i Mario Daza
Producció executiva Minifilms: Ramon Balagué i Altadill i Valti Roda i Brosa (Bas)
Producció delegada 3Cat: Toni Juanet i Jordi Pi
Responsable de realització 3Cat: Jordi Fàbregas
Guió: Pere Renom i Vilaró, Joan Antoni Martín Piñol, Cèlia Ventura i Gabarró, Mariona Esquerda Ciutat i Ferran Velasco Mallorquí
Redacció: Javier Canteros

3cat.cat/que-qui
#QuèQui3cat

Anar al contingut