Demà, a les 23.45

Joan Oliver, a "Inèdits"

Demà, dijous 13 de juny, a les 23.45, el 33 emetrà un nou episodi d'"Inèdits", el programa d'entrevistes presentat per la periodista Peté Soler, que dedica aquesta temporada als escriptors i poetes que, al llarg dels anys 80 i 90, van poder ser entrevistats per les càmeres de TV3. En aquesta ocasió, el programa emetrà una entrevista al poeta Joan Oliver, gravada el 1985 al seu domicili de Barcelona, que no s'ha emès mai íntegrament.

El 1985, Joan Oliver, "Pere Quart", es va haver de sotmetre a una

operació de la qual ja no es va recuperar, però encara va poder veure la seva última obra de teatre, "El roig i el blau", al Teatre Grec. Amb motiu d'aquella estrena, TV3 li va dedicar un programa i va recuperar una entrevista que se li havia fet dos anys abans.

Joan Oliver parla del seu ofici d'escriptor i poeta, i del compromís que sempre ha tingut amb el seu país i la seva llengua. Malgrat els temps difícils que va viure, Joan Oliver va mantenir el seu compromís polític, ètic i social, sempre crític amb el poder.

El 1984, el periodista Josep M. López Llaví va enregistrar aquesta entrevista de 24 minuts, a Joan Oliver, "Pere Quart", al seu domicili de Barcelona. Al cap de dos anys, l'espai "Programa de mà" de "Galeria oberta" en va emetre tres minuts, que va reemetre quinze dies més tard, amb motiu de la seva mort.

Tot i que tenia 85 anys, el poeta Pere Quart hi manté l'esperit combatiu i recorda a les noves generacions que no viuran en democràcia si abans no cultiven l'educació i la consciència cívica. Veu el futur de la llengua amb optimisme, però fa una advertència: "No n'hi ha prou de parlar català, s'ha de sentir", i transmet aquest sentiment recitant davant la càmera, emocionat, les populars "Corrandes d'exili".

El programa

Els dotze capítols d'aquesta primera temporada d'"Inèdits" pertanyen a entrevistes enregistrades durant les dècades dels 80 i dels 90, que s'emetran senceres a partir de les cintes originals de càmera. Perquè els arxius de Televisió de Catalunya, ara que ja fa 35 anys que TV3 va començar les emissions, atresoren milers d'hores de gravacions, d'entre les quals hi ha documents històrics que formen part de l'arxiu identitari de la cultura, en el sentit més ampli. Ara, el programa ha volgut treure a la llum algunes d'aquestes gravacions fetes a personatges de rellevància cultural per posar-les a disposició de l'espectador i també dels estudiosos. Es tracta d'imatges originals de càmera, documents audiovisuals que només es van poder emetre parcialment; en molts casos, tan sols algun minut als informatius.

"Inèdits" s'emet cada dijous, a les 23.45, al 33.

 

Fitxa tècnica

Direcció: Josep Mulet / Peté Soler
Guió: Peté Soler
Realització: Josep Mulet
Producció: Sesse Espona i Montse Feliu
Documentació: Àngels Serres
Coordinació de continguts: Jordi Serra
Ambientació: Noemí Olivar, Pablo López Buñuel i Marià Talló
Producció executiva: Laura Cuadrado / Cristian Trepat

tv3.cat/33
Anar al contingut