Cinc pòdcasts de 3Cat, guardonats a la tercera edició dels Premis Sonor

En total s'han reconegut 11 guanyadors, entre els quals hi ha "Extrema Catalunya", que s'ha endut el premi al millor pòdcast de narrativa no-ficció; "El llindar", valorat com el millor pòdcast d'innovació; "Terra cremada", premiat per la millor realització i el disseny sonor; "El mar. El mur", guardonat per la millor producció; i Alba Riera, conductora de "La turra", que s'ha endut el Sonor a millor podcàster. L'acte, presentat per Magda Gregori (La Mira) i Quim Morales ("L'última hora del matí de Catalunya Ràdio"), es podrà seguir, a partir de les 23.00, a Catràdio.

Els Premis Sonor del pòdcast en català, organitzats pel digital La Mira i amb la col·laboració de Catràdio, han guardonat fins a 4 produccions i una professional dels pòdcasts de 3Cat.  

"Extrema Catalunya", de Jordi Borràs, ha estat considerat el millor pòdcast de narrativa no-ficció del darrer any. "Extrema Catalunya" és un pòdcast de 10 capítols que es proposa explicar la història de la Catalunya ultra entre la mort de Franco i fins a l'actualitat. Com a conseqüència d'una Transició que no va fer net amb expressions polítiques de signe franquista, l'extrema dreta ha pogut mantenir unes estructures que li permeten sobreviure, en un principi, d'una manera marginal i, a partir del segle XXI, créixer com a reacció de les crisis econòmiques i del procés català, i que ha arribat a expressar-se a través de formacions polítiques amb representació al Parlament de Catalunya. 

"El llindar", de Toni de la Torre, ha rebut el Premi Sonor a millor pòdcast d'innovació per la seva manera d'acostar-se als convidats a través d'una experiència immersiva. La producció és una ficció dramàtica i una entrevista al mateix temps, i es pot gaudir de les dues maneres: les narracions, a través de la veu de l'actor Jordi Boixaderas, provoquen un efecte d'immersió molt gran en els entrevistats i també en els oients, que es preguntaran què farien ells en la mateixa situació. Després de l'èxit de la primera temporada, aquest 2024 s'ha estrenat la segona, amb so binaura, històries més complexes i més actors. 

El premi a millor realització i disseny sonor ha estat per "Terra cremada", de Nil Marbà, que ressegueix la vida d'un incendi, des de la primera espurna fins que la vida torna al bosc. El pòdcast dona veu a les històries humanes darrere del foc: els pagesos que llauren d'urgència perquè les flames no avancin, els investigadors que troben l'origen de l'incendi més ràpid d'Europa o els veïns de Sant Martí de Tous, que es mobilitzen per fer rebrotar l'alzina centenària del municipi.    

La millor producció se l'ha endut "El mar. El mur", un treball d'investigació periodística de Mercè Folch, Mireia Izard, Mònica Roca i Sandra Novillo, i la fotoperiodista Anna Surinyach, que ha recorregut cinc països per reconstruir la història de tres embarcacions que van sortir del Marroc i del Sàhara Occidental amb destí a les costes espanyoles i dels familiars de les persones que hi viatjaven. 

I, Alba Riera, presentadora de "La turra" a 3Cat, ha estat guardonada amb el Premi Sonor a millor podcàster. Riera dirigeix en aquest pòdcast tertúlies, debats i entrevistes sobre els diferents temes que preocupen als joves i joves adults, amb un llenguatge actual, sense tabús i en català.  

La tercera edició dels Premis Sonor s'ha celebrat aquest vespre a l'Auditori 1899 del F.C. Barcelona, a Barcelona. Més de 200 candidatures optaven al reconeixement del jurat i el Premi del públic ha rebut més de 2000 participacions. 

El jurat dels Premis estava format per Francesc Canosa, soci fundador de La Mira; Carles Pont, degà de la Facultat de Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra; Marta Salicrú, directora de Ràdio Primavera Sound; Albert Murillo, de l'equip de Pòdcast de Catràdio i presentador de "Generació digital"; i Anna Petrus, directora artística del Docs Barcelona. 

La gala de lliurament de guardons, presentada per la cap de redacció de La Mira, Magda Gregori, i el presentador de "L'última hora del matí de Catalunya Ràdio", Quim Morales, es prodrà recuperar a Catràdio a partir de les 23.00 d'aquesta nit.  

Guanyadors dels 3rs Premis Sonor: 

Millor pòdcast de ficció – "Ui, si aixequés el cap" 

Millor pòdcast de narrativa no-ficció – "Extrema Catalunya

Millor pòdcast d'entreteniment - "Puja al puto robot!" 

Millor pòdcast conversacional – "Pati de butaques" 

Millor pòdcast publicitari – "Beines de Mielina" 

Millor pòdcast d'innovació – "El llindar

Millor realització i disseny sonor – "Terra cremada

Millor guió – "El sedàs" 

Millor producció – "El mar. El mur

Millor podcàster – Alba Riera, presentadora de "La turra" de 3cat 

Premi del públic – "Xapa La Ràdio" 

#PremisSonor 

Anar al contingut