Es presenta el documental interactiu "Amb títol"

El documental interactiu "Amb títol", dirigit per la cineasta i antiga alumna de la UPF Neus Ballús, s'ha presentat als mitjans de comunicació aquest migdia al campus de la Universitat Pompeu Fabra (UPF). "Amb títol", que compta amb la coproducció de la UPF i TV3 i amb la col·laboració de l'Obra Social La Caixa, és un dels sis documentals seleccionats a la primera convocatòria de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) per a la producció de documentals interactius. L'estrena oficial del documental serà aquest vespre al CCCB, a Barcelona.

Aquest matí s'ha presentat a l'Edifici Mercè Rodoreda de la UPF el documental interactiu "Amb títol", que ja es pot veure al web tv3.cat. A la roda de premsa hi han participat Neus Ballús, directora del documental; Jordi Balló, productor executiu de la UPF; Ferran Clavell, responsable d'Innovació i Audiències als Mitjans Digitals de la CCMA, i Joaquim Colàs, investigador del Grup de Recerca en Tecnologies Interactives de la UPF i membre de l'equip d'interactius del webdoc.

L'objectiu del projecte "Amb títol" és fer una reflexió sobre la funció que fa la universitat en les nostres vides. Per aquest motiu, farà viatjar l'usuari-espectador a través d'una sèrie de casos d'alumni singulars, com si es tractés de la seva pròpia experiència vital.

Durant l'acte de presentació als mitjans, Neus Ballús, directora d'"Amb títol", ha parlat de la singularitat d'aquest projecte cinematogràfic pensat per a internet:  "Hem fet aquesta aposta perquè sigui el propi usuari qui munti la pel·lícula. Cal treballar amb temporalitats diferents, una persona pot estar-hi un minut i una altra vint, i totes s'han d'endur una experiència interessant".

La cineasta s'ha referit a la diversitat de trames del webdoc: "La no linealitat s'adequa molt bé al que és la nostra vida i específicament al pas per la universitat. No hi ha una idea clara del missatge perquè cada usuari veurà peces i experiències diferents: no volíem fer un final tancat, estem en el terreny del realisme total".

Jordi Balló, en la seva intervenció, ha emfasitzat la novetat del webdoc: "Volíem tastar un format experimental, fer una reflexió sobre la universitat i les experiències vitals que això suposa. El que presentem avui, dins la commemoració del 25è aniversari de la UPF, no és el final del treball de dos anys, sinó l'inici del propi projecte, perquè beu de la participació i les col·laboracions de tots".

Ferran Clavell, director executiu del projecte a TV3, ha destacat l'aposta que Televisió de Catalunya ha fet per aquest nou format: "Hem entrat a ‘Amb títol' perquè veiem que és un projecte ambiciós, dels grans que s'estan fent a casa nostra en aquest moment. És l'evolució natural d'altres coses fetes fins ara".

Finalment, Joaquim Colàs, un dels responsables d'Interacció del webdoc, ha recalcat el seu caràcter col·laboratiu: "Hi surten persones que no són famoses, perquè tothom s'hi senti identificat i participi en les parts col·laboratives". I ha afegit: La idea és que en el futur es creï un gran mural del què significat la universitat. Volem recollir emocions i opinions alhora".

L'aposta de TV3 pels documentals interactius

L'any 2007, TV3 ja va apostar per la creació de documentals interactius amb el treball "Guernica, pintura de guerra", que va resultar nominat als Premis Digital EMMY Awards. Altres documentals interactius que han comptat amb la participació de TV3 han estat "Veus d'una generació" o "El Swissleaks de Falciani", tots dos relacionats amb documentals televisius emesos per TV3.

Un altre documental interactiu que ha comptat amb el suport de TV3 ha estat "Ariadna", un treball amb finalitat didàctica i divulgativa sobre la història de la literatura catalana, que es podrà veure ben aviat. "Ariadna" ha estat produït per la Institució de les Lletres Catalanes i per la Societat General d'Autors i Editors (SGAE). Els continguts per a ús docent d'aquest documental interactiu han estat validats pel Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.

Després d'aquestes experiències, l'any 2014, la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), a través de les àrees de Mitjans Digitals i de Documentals i Nous Formats, va tornar apostar per aquest tipus de treballs amb una convocatòria oberta per a la producció de documentals interactius. L'objectiu d'aquesta iniciativa era explorar les possibilitats narratives del documental interactiu com a format audiovisual específic, en un procés de definició i de transformació continua, amb els seus codis propis i el seu caràcter innovador, tant en les modalitats de documentals per a la xarxa o webdocs, com en altres suports.

En aquesta primera edició de la convocatòria es van rebre 28 projectes, una xifra que va deixar palès l'interès del sector del documental a Catalunya per entrar en el terreny interactiu.

Després d'analitzar i valorar els projectes presentats, la CCMA va apostar per coproduir sis documentals interactius. En aquesta selecció, hi ha projectes interactius vinculats a documentals televisius que seran emesos per TV3, i també treballs que només són interactius i no estan lligats a cap contingut televisiu.

"Amb títol", de la Fundació Universitat Pompeu Fabra

La universitat és una experiència transformadora: canvia la manera de pensar, de relacionar-se i d'actuar d'aquell qui la viu. En aquest "webdoc" interactiu, l'usuari espectador pot viatjar a través d'una sèrie de casos d'exestudiants singulars, com si es tractés de la seva pròpia experiència vital. L'objectiu de fons és debatre sobre la funció que compleix la universitat avui dia: preparar futurs treballadors? Fer la gent més sàvia i curiosa? Formar gent, aquells que canviaran el món?

"Diaris de presó", d'Intropia Media

La versió interactiva d'aquest documental proposa una viatge únic per les entranyes del món penitenciari per a joves a Catalunya. La interacció amb un grup de joves presos que mostraran el seu dia a dia i tot un seguit d'informació, sobre quines són les polítiques penitenciàries actuals i les accions i tendències que al voltant d'aquest tema s'estan treballant, tant a Catalunya com a Europa, permetran oferir a l'usuari una visió propera, excepcional i global del tema tractat.

"La trucada", d'Inicia Films

Un succés tràgic. La mort d'un ésser estimat. Ha estat sobtat, ningú no s'ho esperava. Un accident. La família està destrossada, no troben consol, però els òrgans d'aquesta persona que, malauradament, no tornarà a la vida, són l'única salvació d'una altra. El temps corre, no es pot perdre ni un segon, el coordinador de trasplantaments té la missió de salvar una vida, gràcies a la generositat d'aquesta família. És l'hora de la trucada.

"Orgull de Baix. El pati del darrere", d'Al Pati Produccions

Al sud de Barcelona s'estén la comarca del Baix Llobregat, una geografia tallada per totes les infraestructures que donen servei a la gran ciutat. Un espai de pas, poc valorat, però que amaga un tresor de gran valor ecològic per al futur de la capital. Els seus habitants ho saben, el defensen i se'n senten orgullosos, però per a la resta de ciutadans de Catalunya és totalment desconegut. Aquest projecte en farà la descoberta.

"Sexe, maraques i chiuahues", de Minimal Films

Aquest treball construeix un univers transmèdia entorn a l'aspecte creatiu, musical, visual i personal de la vida de Xavier Cugat, figura clau de l'expansió a escala mundial de la música llatina. Un documental interactiu que permet explorar els vídeos, testimonis, imatges, textos, dibuixos i reflexions protagonitzades pel genial músic català.

"Sexis", de Setmagic Audiovisual

Són els adolescents d'avui tan hipersexuals com aparenten? Què en saben del sexe, en realitat? Dominen el llenguatge del seu cos? "Sexis" vol conèixer aquests adolescents i apropar-se als seus interrogants, per donar-los respostes i eines que millorin les seves relacions personals.

tv3/documentals/amb-titol

tv3.cat/documentals

blog.ambtitol.cat

facebook.com/ambtitol

twitter.com/ambtitol

instagram.com/ambtitol

Anar al contingut