"Empastillats", aquest dimecres a "Retrats"

Aquest dimecres, a les 22.00 al 33, "Retrats" es desplaça al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) i al barri de la Mina, de Sant Adrià de Besòs, per conversar amb el psiquiatre Jorge L. Tizón.

Tizón, que també és neuròleg, psicoanalista i psicòleg, està considerat un dels principals experts en salut mental de l'estat espanyol i una de les veus més crítiques amb el sistema de salut actual d'Espanya, que és "el segon país del món en consum d'antidepressius i neurolèptics, el primer en hipnosedants, sense oblidar que el 13% de les dones catalanes consumeixen antidepressius".

El doctor Tizón argumenta que "no hi ha malalts mentals, sinó que hi ha persones amb trastorns mentals, ja que no sempre estan provocats per causes biologistes". Aquest és, segons ell, el punt de partida perquè els metges prescriguin un excés de medicaments. A més a més, el convidat indica que "un dels èxits comercials més grans de món és el mercat de la depressió" i que, segons alguns estudis, "des que es diagnostica tant, es diagnostica pitjor, perquè les veritables depressions es diagnostiquen menys que abans."

Tizón afirma també que "vivim en una bombolla farmacològica que provoca que, davant d'un problema, donem un medicament, ja que hi ha una compulsió a la solució fàcil i ràpida, en tots els nivells i edats", per acabar afirmant, amb rotunditat, que "el TDAH no existeix perquè és una invenció farmacològica."

Gran part dels 50 anys de la seva carrera els ha dedicat a l'atenció primària. Entre 1982 i 2005 va ser director de les unitats de salut mental dels barris de la Verneda, la Pau i la Mina, on va crear un equip de tractament integral dels trastorns mentals i atenció i seguiment de persones drogodependents.

També ha estat director de l'Equip de Prevenció en Salut Mental i Atenció Precoç a Pacients amb Risc de Psicosi de l'Institut Català de la Salut. Ha estat docent a la Universitat  de Salamanca, a l'Autònoma de Barcelona i a l'Escola Universitària de Treball Social de la Universitat de Barcelona. Actualment és professor convidat a la Universitat Ramon Llull.

D'entre la seva obra publicada destaquen:

-"Apuntes para una psicología basada en la relación".

-"La locura".

- "Componentes psicológicos de la práctica médica".

-"Pérdida, pena, duelo: Vivencias, investigación y asistencia".

-"El humor en la relación asistencial".

-I "Psicoanálisis, procesos de duelo y psicosis".

Jorge L. Tizón: "Empastillats"

"Retrats", dimecres, 4 de març, a les 22.00, al 33.

tv3.cat/retrats

facebook.com/retrats33

Anar al contingut