En Guillem Albà, amb els rumbers de Barcelona
En Guillem Albà, amb els rumbers de Barcelona
Demà, a les 22.35

El català de la natura, a "El llenguado"

Demà, dimecres, 5 de febrer, a les 22.35, TV3 emetrà el tercer capítol d'"El llenguado", un programa sobre el català presentat pels actors Guillem Albà i Yolanda Sey que parla sobre la llengua en un to distès i amb sentit de l'humor. En aquesta ocasió, el programa dedicarà la primera part al parlar dels mots que tenen relació amb la natura i, a la segona mirarà d'esbrinar si hi ha un parlar propi i genuí de Barcelona.

A la primera part del programa, en Guillem sortirà a buscar el català que es parla a Barcelona pels barris populars de la ciutat. L'acompanyen poetes, rumbers, monologuistes i veïns que estan una mica emprenyats. L'escriptor Ramon Solsona i la dialectòloga Àngels Massip li donen un cop de mà en la recerca. Un dels pares de la dialectologia catalana, el doctor Veny, li donarà el cop de gràcia.

A la segona part, la Yolanda es demana d'on surten els noms de la natura: fenòmens meteorològics, plantes i conreus, noms científics d'escarabats i noms vulgars d'ocells llunyans. Com s'ho fa el català per anomenar-los tots? L'ajudaran homes i dones del temps, lingüistes del Termcat, pagesos de l'avellana, entomòlegs, ornitòlegs... i en Víctor Pàmies, l'home que ho sap tot sobre els refranys.

El programa

"El llenguado" recorrerà d'extrem a extrem l'àmbit lingüístic català caçant paraules i també les diverses maneres de parlar, de riure i d'estimar aquesta llengua que és de tots i que té tantes històries.

Cada un dels deu capítols s'organitza en dues parts. En la primera, els mateixos presentadors, amb l'assessorament del filòleg Pau Vidal, faran immersió en diversos temes lingüístics com la glossa o cant improvisat, el parlar dels joves, les aportacions del feminisme al català, la correcció política o la llengua dels avantpassats.

En la segona, els presentadors són també els reporters que viatjaran als llocs on el programa farà parada: Andorra, Formentera, el Rosselló, l'Albera, la Marina Baixa, el Segrià, Menorca, el Matarranya i Barcelona.

TV3 emetrà "El llenguado" cada dimecres, a les 22.30, després d'"APM?".

Enllaç a la nota de premsa:

tv3.cat
tv3/elllenguado/

twitter/elllenguado

Anar al contingut