Dijous, Catalunya Música oferirà en directe l'òpera "Elektra", de Richard Strauss, des del Gran Teatre del Liceu

El dijous 15 de desembre, a les 20.00 h, Catalunya Música transmetrà l'òpera "Elektra", de Richard Strauss, amb les veus d'Evelyn Herlitzius,Waltraud Meier i Adrianne Pieczonka, entre d'altres, amb el Cor i l'Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu, amb la direcció musical de Josep Pons. És una de les òperes de la temporada 2016-17 del Gran Teatre del Liceu. Els comentaris de la transmissió, que compta amb el suport de l'Obra Social "la Caixa", els farà Jaume Radigales.

L'última producció que el director Patrice Chéreau va fer abans de morir, "Elektra" de Richard Strauss, arriba al Gran Teatre del Liceu del 7 al 23 de desembre. Aquesta aplaudida versió, estrenada al Festival d'Ais de Provença l'any 2013, té com a director d'escena de la reposició Vincent Huguet, que va ser la mà dreta de Patrice Chéreau durant els últims anys de la seva vida. La direcció musical és de Josep Pons i serà la darrera vegada que es representarà l'obra tal com la va concebre el difunt director.

"Elektra" està coproduïda pel Gran Teatre del Liceu, el teatre La Scala de Milà, la Metropolitan Opera House de Nova York, el Festival d'Ais de Provença, la Staatsoper Unter den Linden de Berlín i l'Òpera Nacional de Finlàndia de Hèlsinki, i comptarà amb el repartiment original escollit per Chéreau, amb les magnífiques veus de la soprano Evelyn Herlitzius en el paper d'Electra; la mezzosopranoWaltraud Meier com a Clitemnestra; la soprano Adrianne Pieczonka en el paper deCrisòtemis, el tenor Thomas Randle fent d'Egist; una de les llegendes de l'òpera alemanya, el baix-baríton de 92 anys Franz Mazura com a preceptor d'Orestes, i la incorporació del baix-baríton Alan Held en el paper d'Orestes. Un repartiment i una posada en escena que han entusiasmat la crítica d'Ais de Provença, Nova York i Berlín, on l'han assenyalat com a "terriblement convincent" ("Financial Times"), "d'una intensitat efervescent" ("New York Times") o "una vetllada d'una grandesa històrica" (RBB KulturRadio).

"Elektra" és el resultat de la col·laboració entre el poeta Hugo von Hofmannsthal i el compositorRichard Strauss, que van convertir la tragèdia deSòfocles en una intensa obra de contrastos musicals. La trama ens situa a Micenes (Grècia) en un temps indefinit. Electra i Crisòtemis són les filles de la reina Clitemnestra, que ha assassinat el seu marit amb la complicitat d'Egist, el seu amant. Les filles planegen venjar-se'n, però abans de poder fer-ho arriba el tercer fill, Orestes, que tothom creia mort. Quan aquest s'assabenta dels fets, assassina la mare i l'amant. Electra, després d'una intensa dansa triomfal, cau morta.

"Elektra" és un "tour de force" per a tot director, iJosep Pons s'hi enfronta després del seu gran treball a la Tetralogia. A la intensitat i la densitat de capes de la partitura s'hi suma l'enorme dificultat tècnica que suposa per als músics. La partitura d'"Elektra" requereix una gran orquestra. En total, 87 músics al fossat, sota la batuta del mestre Pons. En aquesta òpera el paper de l'orquestra és molt més que un acompanyament musical, donada la seva importància i la seva naturalesa expressiva.

"Elektra" es va estrenar per primer cop el 25 de gener de 1909 a l'Òpera de Dresden, però fins 40 anys més tard no arribaria al Gran Teatre del Liceu, el 15 de febrer de 1949. L'última representació a Barcelona va ser el 3 de març de 2008 i s'ha pogut veure només 36 vegades al coliseu de la Rambla.

La transmissió en directe d'aquesta òpera estarà disponible durant un mes als webs de Catalunya Música i Catalunya Ràdio.

 

#CatMúsica30

catmusica.cat

facebook.com/catmusica

twitter.com/catalunyamusica

 

Anar al contingut