György Ligeti (Foto de Co Broerse)
György Ligeti (Foto de Co Broerse)

Catalunya Música celebra el centenari de György Ligeti amb una setmana especial de concerts   

Aquest dilluns, 26 de juny, Catalunya Música engega una setmana temàtica de concerts dedicada al compositor hongarès György Ligeti (1923-2006), que va néixer a la regió de Transsilvània ara fa 100 anys. De dilluns a divendres, a les 20.00, Eulàlia Benito Ardèvol presentarà cinc enregistraments de concert provinents de la Unió Europea de Radiodifusió que ens permetran fer un recorregut per una part representativa de la producció d'aquest pioner de la nova música, investigador musical, compositor i mentor de noves generacions..  

 A través del cinema de Stanley Kubrick, el nom de György Ligeti va traspassar els circuits minoritaris de la música contemporània: pàgines com ara el "Requiem" o el "Lux eterna" van aparèixer al film "2001: Una odissea de l'espai". També hi ha música de Ligeti a les pel·lícules "The Shining" (El resplendor) o a "Eyes wide shut". Però György Ligeti és sobretot un dels compositors més influents de la segona meitat del segle XX, un home eternament curiós que, des dels anys seixanta, va experimentar amb tots els paràmetres de la música de la manera més creativa i va saber trobar una veu pròpia dins el món sonor de la música contemporània. Ja fa temps que György Ligeti està  considerat un clàssic del segle XX, la música del qual no envelleix.  
 
La setmana temàtica arrencarà dilluns amb la descoberta de la seva producció coral. Sigvards Klava i el Cor de Cambra de la RIAS de Berlín ens oferiran obres primerenques que mostren la fascinació del compositor hongarès per la tradició de la música popular de la seva terra natal.  
 
Dimarts, el Quartet Mermen interpretarà a Lisboa el Quartet n. 1 "‎‎Metamorfosis nocturnes"‎‎, una peça significativa del període que el mateix compositor solia anomenar "la prehistòria de Ligeti", en referència a les obres que va escriure abans de fugir d'Hongria, el 1956.  
 
Dimecres serà el torn del projecte "Ligeti 100" del director musical Alain Altinoglu, el Vocalconsort Berlín i la Simfònica de la Ràdio de Frankfurt. Podrem conèixer atractives pàgines orquestrals i música coral enigmàtica i lluminosa. 
 
El concert de dijous estarà centrat en una obra que representa molt bé els seu estil tardà: el Concert per a violí, una partitura estrenada el 1992, que sentirem en la versió de Patricia Kopatchinskaja i la Simfònica de la Ràdio de Praga.  
 
I divendres es completarà la setmana temàtica amb la Filharmonia de Berlín i la seva gran composició coral i orquestral: el "Requiem". 
 
Tots els concerts que s'oferiran durant aquesta setmana temàtica estaran disponibles durant un mes al web de Catalunya Música
 
Anar al contingut