3Cat i "Nits sense ficció" estrenen "La fugida" al DocsBarcelona

El documental és un retrat de la impunitat dels delictes d'abusos sexuals de dos sacerdots jesuïtes

"La fugida" es preestrenarà en el marc del festival DocsBarcelona el 6 de maig, a les 19.30, a la Sala Phenomena, i s'estrenarà al "Nits sense ficció" el 18 de juny.

Com és que Lluís Tó i Francesc Peris, acusats d'abusos a menors als col·legis dels jesuïtes a Barcelona, van anar a parar a Bolívia quan se'ls va descobrir? Per què la Companyia de Jesús va permetre que continuessin atacant noves víctimes al seu nou destí? "La fugida" descobreix el rastre depredador dels dos abusadors entre la capital catalana i Bolívia. 

El 1992, una sentència pionera condemnava a dos anys de presó el jesuïta Lluís Tó per abusos a una alumna de 8 anys del col·legi Sant Ignasi de Barcelona. Poc després, els jesuïtes enviaven Tó cap a Bolívia, on va treballar a diverses parròquies de l'Alto. Només uns anys abans hi havia aterrat també Francesc Peris, del col·legi dels jesuïtes de Casp, on ja s'havien rebut queixes. Tots dos acumulen ara denúncies d'exalumnes que han decidit fer públics els abusos i reclamar una reparació. Tó ja ha mort i Peris envelleix en una residència. Al documental, la Companyia de Jesús demana perdó i nega que hi hagi cap patró per encobrir els pederastes.

"La fugida" traça la ruta d'impunitat dels dos sacerdots de Barcelona a Bolívia; descobreix noves víctimes, i recull la indignació de totes elles en saber que van continuar atacant nens i nenes a un costat i l'altre de l'Atlàntic.

El documental és una coproducció de 3Cat amb El Periódico i Ottokar basada en la investigació de 8 anys del periodista d'El Periódico Guillem Sánchez sobre els abusos als col·legis religiosos.

 

Fitxa tècnica de "La fugida"

Direcció: Josep Morell Feixas, Guillem Sánchez Marín i Marc M. Sarrado 
Investigació i guió: Guillem Sánchez Marín i Josep Morell Feixas 
Realització: Marc M. Sarrado 
Producció: Sílvia Houdier 
Producció executiva 3Cat: Sílvia Pairó Vila 
Coordinació de Continguts 3Cat: Montse Armengou Martín 
Producció executiva El Periódico: Adriano Morán
Producció executiva Ottokar: Jordi Vilar 

"La fugida" és una coproducció de 3Cat amb El Periódico i Ottokar

3cat/sense-ficcio

Anar al contingut