Pedersen, celebrant la victòria a Llemotges (Reuters)
ciclisme

Pedersen guanya en un esprint boig el dia de l'adeu de Cavendish

El danès s'ha imposat en la vuitena etapa amb final a Llemotges en un esprint final agònic

Mads Pedersen ha guanyat la vuitena etapa del Tour de França 2023, després d'imposar-se a Llemotges. El danès ha estat el més ràpid en un esprint final agònic. La jornada ha estat marcada per la caiguda de Mark Cavendish, que ha dit adeu al seu últim Tour de França sense poder superar el rècord de victòries de Merckx.

No hi ha hagut canvis significatius en la classificació general, però una caiguda en els últims cinc quilòmetres ha fet perdre 47 segons a Mikel Landa i Simon Yates. Els 200 km entre Liborna i Llemotges han estat més ràpids i nerviosos del que s'esperava en una jornada de desgast abans de l'etapa clau de diumenge, en què es pujarà el mític Puèi Domat.

Pedersen es cola en la festa de Philipsen

El belga Philipsen portava ja tres victòries d'etapa a les cames en només set etapes, però a Llemotges el final era una mica diferent. Després de 200 km exigents, el recorregut tenia una sèrie de turons en el tram final i tot culminava amb un final amb una mica de pujada. Philipsen ha passat bé els dos ports de quarta categoria del tram final i ha arrancat en els últims metres per endur-se l'etapa. Però Pedersen, més efectiu quan els esprints acaben amb pujada, l'ha acabat superant i ha entrat davant de Philipsen i Van Aert.

Pedersen, campió del món l'any 2019, no té el palmarès ni el prestigi d'altres corredors que han portat el mallot arc iris. Però a Llemotges ha demostrat que és capaç de guanyar etapes en el millor escenari i contra els millors. Als 27 anys, el corredor danès ha guanyat la seva segona etapa al Tour de França. El 2022 va ser primer després d'una escapada, i ara s'ha imposat en un esprint boig contra els millors.