Guàrdies de 24 hores per salvar l'Esperit Sant de Barcelona: "És una operació impietosa"

Un grup de feligresos de la parròquia de l'Esperit Sant del barri del Baix Guinardó de Barcelona estan decidits a no deixar que els enderroquin l'església per construir-hi una nova facultat de Medicina

Actualitzat

El 2 de maig és la data prevista per començar les obres de demolició de l'Església de l'Esperit Sant, del barri del Baix Guinardó de Barcelona, tot i que ara mateix està tot en l'aire. L'última missa es va oficiar el Diumenge de Pasqua i el buidatge de la sala principal va començar a principis del mes d'abril.

L'arquebisbat de Barcelona i la Fundació Blanquerna van tancar un acord l'any 2022 per enderrocar la parròquia actual i construir-hi la nova Facultat de Medicina, que ocuparà 4.000 metres quadrats. La proposta inclou també la construcció d'un nou espai parroquial, molt més petit que l'actual, pocs més de 700 metres quadrats. Els terrenys són de l'arquebisbat.

Des de l'Associació d'Amics del Temple de l'Esperit Sant, que es va constituir quan es va posar en marxa el projecte de demolició, asseguren que aquest nou espai no serà suficient per acollir tots els feligresos:

"A la nova capella no hi cabrem tots els que formem la comunitat avui en dia, i el creixement (de la comunitat) estarà totalment limitat", explica Pablo Ollés, soci de l'associació.

La façana de l'Esperit Sant, que pot convertir-se en una facultat de Medicina
La façana de l'Esperit Sant, que pot convertir-se en una facultat de Medicina (Meritxell Carles Artime)

Els feligresos tenen por que durant el temps que durin les obres la comunitat es dispersi i desaparegui. Expliquen que hi ha molta gent gran que no pot arribar pels seus mitjans als temples alternatius que els han proporcionat des de l'arquebisbat, com l'església de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.

"Una entitat que se suposa catòlica de l'arquebisbat que és Blanquerna, no pot ser que quan veu una església vegi un solar."

"És una operació bastant impietosa. Maten una parròquia que està viva i creixent", explica el feligrès Javier Custodio.

Mar Abril, cap de Béns Immobles de l'arquebisbat de Barcelona, veu molts avantatges en aquest projecte: "Tot i que ara sembla un procés enutjós, d'aquí dos anys probablement veuran (els feligresos) que era necessari i per això treballem per millorar tots els nostres espais".

L'interior de la parroqui de l'Esperit Sant
L'interior de la parròquia de l'Esperit Sant (3Cat/Meritxell Carles Artime)

Adoració perpètua i resistència al desallotjament definitiu

Aquesta parròquia és una de les poques de Barcelona que obre 24 hores al dia. En una capella annexa es practica l'adoració perpètua. Tot i l'ordre de l'arquebisbat de buidar la sala, els fidels s'han organitzat en torns per fer guàrdia tot el dia i impedir que retirin el santíssim sagrament i els objectes de culte que hi ha a l'interior.

Defensen l'últim espai que els queda, tot i que ja no els deixen fer missa.

Ara, la feligresa Maria Teresa Calvo no sap on ni com anar a missa: "He d'anar a missa diumenge, però on vaig? Vaig mirant per Google els horaris de missa de Barcelona, però la catedral queda molt lluny perquè he d'agafar l'autobús, també hi ha el Corpus Christi, però he de caminar un bon tros".


Demanda judicial per la conservació del vitrall

En un últim intent per intentar salvar la parròquia i la comunitat, l'Associació d'Amics del Temple de l'Esperit Sant també ha interposat una demanda judicial en la qual sol·licita mesures cautelars per evitar l'enderrocament, al·legant que el seu vitrall de 200 metres quadrats, construït pel Taller Raventós l'any 1967, és patrimoni artístic cultural.

El vitrall que els feligresos reivindiquen que s'ha de mantenir
El vitrall que els feligresos reivindiquen que s'ha de mantenir (Meritxell Carles Artime)

Ara l'Ajuntament ha encarregat un informe a Patrimoni de la Generalitat per estudiar-ne el valor i decidir si val la pena salvar-lo.


Què hi diu Blanquerna

Des de la Fundació Blanquerna es mostren sorpresos per tot l'enrenou: "Tenim la llicència d'enderroc i el pla urbanístic aprovat. Ens ha sorprès una mica que ara, en l'últim moment, hi hagi aquestes intervencions, explica Enric Xicoy, secretari general de la fundació.

"Farem el que calgui per seguir la normativa vigent a l'hora de construir el nou edifici."

 

ARXIVAT A:
Religió
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut