El missatge d'alerta d'emergència de la prova que es rep al mòbil
El missatge d'alerta al mòbil s'acompanya amb un so fort d'alarma (ACN/Neus Bertola)

Si ets a Girona o a la Catalunya Central, pots haver rebut una alerta d'emergència al mòbil

Protecció Civil ha qualificat d'èxit la prova que servirà per traslladar a la població les instruccions que ha de seguir per protegir-se i evitar danys quan es trobi a la zona afectada per una emergència, catàstrofe o accident greu

RedaccióActualitzat

Les proves d'alerta de Protecció Civil al mòbil s'han fet aquest dijous als usuaris de Girona i de la Catalunya Central. Totes les persones que es trobessin en aquesta zona al voltant del migdia podrien haver rebut el missatge al mòbil. Des de Protecció Civil i el Departament d'Interior han qualificat la prova "d'èxit".

Es calcula que prop del 90% de la població d'aquestes zones ha rebut l'avís als seus dispositius mòbils. L'únic punt on s'han registrat problemes ha estat al recinte de Montserrat. El subdirector general de programes de Protecció Civil, Sergio Delgado, ha explicat que s'haurà d'analitzar què ha passat amb l'antena que hi ha a la zona.

Pocs minuts abans de dos quarts de dotze, els telèfons mòbils de les dues demarcacions han començat a rebre un missatge de text en català, castellà i anglès que, en aquest cas, només alerta que es tracta d'un simulacre per comprovar si la nova tecnologia per avisar la població en cas d'emergència funciona:

"Estem provant el sistema d'alertes: en una emergència real rebries instruccions per protegir-te. No truquis al 112, si us plau"

Quan el mecanisme estigui implantat servirà per traslladar a la població les instruccions que ha de seguir de forma immediata per protegir-se i evitar danys quan es trobi a la zona afectada per una emergència, catàstrofe o accident greu.

Les proves ja s'han fet a l'Alt Pirineu i Aran i a Lleida, el 28 de febrer; i a les Terres de l'Ebre, Tarragona i el Penedès: el 12 d'abril. En aquest últim cas, menys de la meitat de la població d'aquestes regions va rebre l'avís i la prova es va haver de repetir a la tarda. 

Segons Protecció Civil, el Ministeri de l'Interior els ha dit que la incidència que es va detectar està solucionada. El que va passar és que hi havia un error quan s'enviaven els missatges que feia que algunes companyies telefòniques no els rebessin i, per tant, no els podien dirigir als seus clients. A Barcelona, la prova es farà el 31 de maig.

Imatge de l'aplicació utilitzada per Protecció Civil per seguir l'estat de rebuda dels missatges d'alerta a l'edifici del 112 a Reus
Protecció Civil monitoritza la recepció dels missatges d'alerta del simulacre (ACN/Neus Bertola)

Què cal fer per rebre l'alerta d'emergències al mòbil?

Aquest sistema d'alertes consisteix en la recepció de notificacions emergents a la pantalla dels telèfons mòbils que estiguin ubicats a la zona de l'emergència en el moment de l'enviament de l'alerta i mentre aquesta estigui activa.

No es tracta d'un SMS com al que estem acostumats, és a dir, el missatge no queda guardat a la carpeta de missatges, sinó que apareix a la pantalla quan el rebem i és aleshores que s'ha de clicar per llegir-lo i perquè deixi de sonar.

Els mòbils que tenen activada per defecte la recepció de missatges d'avís d'emergència són els Android amb versió de software 11 o superior i els iPhones amb versió de software 15.6 o superior. És possible que els mòbils amb versions de software més antigues rebin el missatge amb la capçalera "Alerta Presidencial", seguida del text de l'alerta.

En cas contrari, els missatges estaran encapçalats pel text "Alerta de Protecció Civil". 

El so que acompanya les alertes, fort i especial que permet identificar-lo de forma única, no es pot configurar o modificar i és el mateix per a tots els telèfons mòbils.

 

Anar al contingut